Хонконгската полиция арестува вчера, 10 август, опозиционния медиен магнат Джими

...
Хонконгската полиция арестува вчера, 10 август, опозиционния медиен магнат Джими
Коментари Харесай

САЩ с официална реакция на арест на хонконгски медиен магнат

Хонконгската полиция арестува през вчерашния ден, 10 август, опозиционния медиен магнат Джими Лай. Той е обвинен в нарушение на новия закон за национална сигурност и интрига в интерес на задгранични сили, заяви по-рано South China Morning Post, представен от ТАСС.
Този арест беше разказан от президентския консултант по националната сигурност на Съединени американски щати Робърт О`Брайън като опит за " заплашване на представители на политическата съпротива, както и за угнетяване на свободните и самостоятелни медии ". Според О`Брайън, мултимилионерът е бил арестуван сутринта в имението си на полуостров Коулун от чиновници на ново особено поделение, отговарящо за въпросите на националната сигурност.
Джими Лай (Ли Джиинг) е притежател на вестник " Пинго Рибао ". Той се счита за един от главните уредници на миналогодишните антиправителствени демонстрации в Хонконг. Магнатът поддържа тесни връзки с американския политически хайлайф.
Съединените щати са загрижени за ареста на опозиционния медиен магнат Джими Лай в Хонконг и приканват за " възобновяване на върховенството на закона " в китайския специфичен административен район. Това се споделя в изказване на пресслужбата на Белия дом, направено от помощника на президента по националната сигурност Робърт О`Брайън.
" Ние сме надълбоко загрижени за ареста на хонконгския предприемач, издател и прочут бранител на демокрацията Джими Лай ", съобщи формалният представител. Според него, законът за гарантиране на националната сигурност в Хонконг лишава популацията на региона от главните им права и свободи и ускорява контрола на Китайската комунистическа партия там.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР