Хомосексуална двойка от Нови сад отправи съдебен иск да бъде

...
Хомосексуална двойка от Нови сад отправи съдебен иск да бъде
Коментари Харесай

Двойка поиска от съда в Сърбия признаване на еднополовото съжителство

Хомосексуална двойка от Нови сад насочи правосъден иск да бъде прието еднополовото общуване. Това е първият сходен случай в страна, която на Запад е подложена на критика за равнището на отбрана правата на малцинствата и ширеща се хомофобия, заяви Фондация " Томпсън Ройтерс ".

Сърбия спря през 1994 година преследването на хомосексуалните полови връзки и през 2010 година забрани дискриминирането в образованието и на работното място съгласно половата ориентировка. Но в първата страна в Централна и Източна Европа с хомосексуален министър председател хората от ЛГБТ общността се опасяват да заявят намерено ориентацията си, с цел да не изгубят работата си и да не бъдат преследвани. Според сръбската православна черква хомосексуалният секс е равностоен на блудничество.

Арпи Аветисян от ILGA-Europe, районна организация за отбрана правата на ЛГБТ малцинството, разяснява, че двойката дами от Нови сад надали ще завоюват дело в сръбски съд. Техният юрист Марияна Майсторович споделя, че казусът може да стигне до Европейския съд за правата на индивида, където през 2015 година в дело против Италия бе прието правото на гражданско общуване на еднополови двойки. Според нея ще са нужни 3-5 години правосъдни разногласия, в случай че казусът стигне до съда в Страсбург.

Проект за промени в Гражданския кодекс на Сърбия предлага еднополовите двойки да получат право на обща благосъстоятелност, само че още се спори за това дали да имат права да осиновяват деца, да вземем за пример, споделя Олга Цвеич-Янчич, някогашен учител по право.

При неявяване на равни права еднополовите двойки мъчно могат дружно да купят парцел, да вземат заем или да се посещават в болничното заведение, както е разрешено на родственици, изяснява 27-годишната Йелена Дубови, управител в ИТ компания. Те е единият от ищците, а другият е 29-годишната ѝ партньорката Сунчица Копунович. Двете имат връзка от 4 години, а през 2016 година Дубови ѝ предложила да заживеят като двойка.

През април 2019 година двете пробвали да записват в общината в Нови сад цивилен съюз (другият термин в Европейски Съюз е записано партньорство). В общината им дали отговор, че в Сърбия могат са записват брак единствено сред мъж и жена и ги върнали, споделя юристът им.

" Не ни е боязън, писна ни да се крием какви сме, а в реалност в това няма нищо неприятно ", споделя Дубови за " Томпсън Ройтерс ". " Ние просто се обичаме и това е безусловно обикновено нещо. "

Нови сад - вторият по величина град в Сърбия - организира тази година първото си прайд шествие за правата на ЛГБТ общността. През февруари партньорката на премиера Бърнабич роди момче. Словения и Хърватия легализираха еднополовите партньорства, това обмислят да създадат и Черна гора и Босна и Херцеговина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР