["Холсим"] Концесиите за добив на мрамори от два участъка на

...
["Холсим"] Концесиите за добив на мрамори от два участъка на
Коментари Харесай

Енергийното министерство спря две концесии за добив след протести

[ "Холсим "] Концесиите за рандеман на мрамори от два сектора на находището край Белащица се стопират. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков в пловдивското село предходната седмица след митинги на локалните хора против работата на кариерата. Решението визира фирмите " Холсим кариерни материали Пловдив " и " Европейски пътища ", като съгласно известието на отрасловото ведомство те са нарушили настоящото законодателство. От първото сдружение, което е благосъстоятелност на френско-швейцарската група LafargeHolcim, обаче дадоха отговор, че причините са чисто официални и ще апелират, а източници от бранша разясниха за " Капитал ", че решението сигурно ще падне в съда. Втората компания, която е обвързвана с " Грома холд ", към този момент не е излязла с позиция. Оттам единствено прецизираха, че съблюдават възбраната за прекъсване на работа на обекта.

Нарушенията

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От късото известие на уеб страницата на енергийното министерство се схваща, че се стопират концесиите за рандеман на строителни материали от " Белащица " и " Белащица - юг ". Причината е постъпила информация за издадени три наказателни постановления на концесионера на " Белащица " от районната екоинспекция поради нарушавания по Закона за запазване на околната среда и Закона за чистотата на атмосферния въздух. Две наказателни постановления са издадени и на концесионера на " Белащица - юг ", показват от ведомството. " Капитал " изиска от министерството повече информация, само че не получи отговор.

Справка в концесионния указател демонстрира, че " Белащица " се експлоатира от " Холсим кариерни материали Пловдив ". Компанията има 20-годишен контракт, който изтича следващата година. Концесионер на " Белащица - юг " е " Европейски пътища " (преди " Пътища Пловдив " ), чийто контракт е от 2008 година и е със период 25 години.

Стари нарушавания

Повече изясненост по случая има в формалния отговор на " Холсим кариерни материали Пловдив ". От компанията прецизират, че претекстовете, с които министерството се аргументира, са три наказателни постановления, издадени от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, за еднократни нарушавания в границите на 2019 година, които се отнасят за замърсяване на пътя от камионите, излизащи от кариерата, и за запрашаване от трошачно-пресевната апаратура. Интересна детайлност е, че последното от тях е от октомври предходната година, а решението на енергийното ведомство идва цели четири месеца по-късно.

Според компанията потреблението на тези три наказателни постановления като обосновка за прекъсване на работата на кариерата е чисто официално, защото дадените от екоинспекцията наставления са изпълнени и нарушаванията са отстранени още през 2019 година От " Холсим " даже в детайли разказват подхванатите ограничения - закупено е оборудване за измиване на автомобилни гуми, което е сложено на изхода на кариерата, и са инсталирани специфични оросители, които дефинитивно вземат решение казуса със запрашаването при трошенето на камъните. " От края на 2018 година Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, ни включи и в редовно премерване на качеството на атмосферния въздух с мобилна автоматизирана станция в региона на кариерата край с. Белащица, като превишения на нормите към този миг не са открити нито един път. Такива измервания вършим непрестанно и ние самите на границата на кариерата ", споделиха от компанията. И прибавиха: " С оглед на изложените обстоятелства изрично заявяваме, че за нас взетото решение е погрешно и незаконосъобразно и ще го апелираме ".

Активност

Няма изясненост за какво енергийното министерство внезапно се засилва по случая. От " Холсим " признават, че през последните две години са подложени на " голям напън от преднамерените дейности на избрана група от хора, подкрепени от ПК " Екогласност ". От началото на 2018 година до момента това е довело до общо 26 инспекции (включително 16 предходната година) от най-различни органи, като са открити единствено по-горните три еднократни нарушавания.

Хората в Белащица, което в последните години се трансформира в нещо като вилна зона на Пловдив, постоянно излизат на митинг с претенции кариерата да се закрие. Последния път към тях се включи и някогашният омбудсман и сегашен ръководител на гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова, която заплаши, че идващият митинг ще е пред Министерството на стопанската система. Малко по-късно на място отиде заместник-министърът Станков и беше оповестено прекъсването на концесиите. По закон
Според Закона за подземните благосъстояния енергийният министър има право краткотрайно да спре концесията за рандеман на дадена компания, в случай че тя нарушава настоящото законодателство или клаузите на концесионния контракт. При прекъсване на концесията министърът би трябвало да дефинира период, в който компанията да се съобрази с изискванията, само че през това време тя няма право да експлоатира находището, нито пък има право да търси компенсации за пропуснати изгоди. Ако проблемите бъдат отстранени в период, концесията се възобновява, а в противоположен случай се приключва дефинитивно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР