Холдинговата компания на руския милиардер Алишер Усманов USM обяви, че

...
Холдинговата компания на руския милиардер Алишер Усманов USM обяви, че
Коментари Харесай

Личен приятел на Путин в сделка за голяма руска интернет група

Холдинговата компания на съветския милиардер Алишер Усманов USM разгласи, че е продала каузи си във водещата съветска интернет група VK на държавната застрахователна компания " Согаз ". 

" Согаз " e обвързвана с дългогодишен съдружник на съветския президент Владимир Путин, оповестява .

В изказване USM съобщи, че е продала 57.3% от акциите на VK. Сумата по договорката не е разкрита.

В предишното VK работеше под името Mail.ru. Компанията бе ребрандирана през октомври тази година. Интернет групата VK е притежател на социалните мрежи Odnoklassniki и Vkontakte. Втората постоянно е представяна като съветския Фейсбук. Групата има и онлайн платформите за доставка на храна Delivery Club и Samokat.

Холдингът на Алишер Усманов изясни продажбата със тактиката си да се развива в други браншове като металургията, само че разясни, че резервира интереса си и в телекомуникациите. 

Колкото до " Согаз ", застрахователната компания е подопечна на руския енергиен колос " Газпром ".

Основен акционер в " Согаз "  е банкерът Юрий Ковалчук, който Путин обществено е наричал собствен персонален другар. Към 27 октомври Ковалчук ​​и брачната половинка му направляваха към половината от акциите на компанията Aquila, която пък държи 32.3% от " Согаз ".

През юли американското списание Forbes класира Ковалчук на 47-о място по благосъстояние в Русия със положение от над 3 милиарда $. 

Бизнесменът е остарял другар на Путин. В началото на 90-те години двамата са измежду учредителите на кооператива " Езеро " в Ленинградска област. Ковалчук е измежду основните акционери на банка " Россия ". През 2014 година и банката, и той са сложени под американски наказания. В изказването на Министерството на финансите на Съединени американски щати Ковалчук е разказан като " персонален касиер " на Путин.

" Сделката се прави при пазарни условия ", разяснява лаконично Алексей Милър, който е ръководител на борда на " Согаз " и основен изпълнителен шеф на " Газпром ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР