Холандски учени създадоха в лаборатория синтетични ембриони от миши стволови

...
Холандски учени създадоха в лаборатория синтетични ембриони от миши стволови
Коментари Харесай

Учени създадоха синтетични ембриони

Холандски учени сътвориха в лаборатория синтетични ембриони от миши стволови кафези, без да употребяват сперма и яйцеклетки и да прибягват до оплождане, оповестиха Агенция Франс Прес и Би Би Си.

Постижението, разказано в сп. "Нейчър ", не е предопределено за клониране на хора или животни, а цели да бъде открит отговор на въпроса за какво доста бременности прекъсват в доста ранна фаза - имплантацията.

Синтетичните ембрионалните структури са били прикрепени към маточната лигавица на живи мишки и са оставени да порастват няколко дни. След това са престанали да се развиват, евентуално поради неналичието на избран тип кафези.

Много дами помятат напълно рано, още преди да са разбрали, че са бременни. Специалистите нямат пояснение на казуса, само че евентуално той се дължи на аномалии на растящия ембрион.

Изследването на ембриони в начална фаза е обвързвано както с етични, по този начин и с механически проблеми. Използването на стволови кафези за основаването на ембриони, а не сперма и яйцеклетки, улеснява работата на учените.

Екипът от института "Мерлин " към университета на Маастрихт е смесил два типа миши стволови кафези. Под микроскоп те са приличали на ранни ембриони или бластоцисти, като са имали същата сферична форма, от която по-късно се образуват плацентата и бебето. След това учените са следили по какъв начин бластоцистите се вграждат в матката на мишки, което до момента не е правено, въпреки и други експерти също да са създавали ембриони от стволови кафези за задачите на проучвания.

Планове опитът да бъде заимствуван с човешки кафези, към този момент няма. За сходни проучвания са нужни специфични позволения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР