Ходът на Италия да забрани временно ChatGPT вдъхнови други европейски

...
Ходът на Италия да забрани временно ChatGPT вдъхнови други европейски
Коментари Харесай

Италианската забрана на ChatGPT изкушава и други страни

Ходът на Италия да забрани краткотрайно ChatGPT въодушеви други европейски страни да проучат дали са нужни по-строги ограничения за ограничение на извънредно известните чатботове и дали да координират сходни дейности, предава Ройтерс.

Докато европейските парламентаристи не могат да реализират единодушие по отношение на наличието и обсега на Закона за изкуствения разсъдък на Европейски Съюз, някои регулатори откриват, че съществуващите принадлежности, като Общия правилник за отбрана на данните (GDPR), който дава на потребителите надзор върху тяхната персонална информация, могат да се ползват към бързо разрастващите се компании за генеративен изкуствен интелект (ИИ).

Генеративният ИИ, като ChatGPT на OpenAI, разчита на логаритми за генериране на удивително човешки изглеждащи отговори на текстови запитвания въз основа на анализиране на огромни размери данни, някои от които може да са благосъстоятелност на интернет консуматори.

Италианската организация, известна също като Garante, обвини OpenAI, подкрепян от Microsoft Corp., че не ревизира възрастта на потребителите на ChatGPT и " липса на каквото и да е правно съображение, което оправдава солидното събиране и предпазване на персонални данни " за " образование " на чатбота.

" Въпросите, които пораждат, са фундаментални и демонстрират, че GDPR предлага принадлежности за включване и ангажиране на регулаторите в оформянето на бъдещето на ИИ ", сподели Десислава Савова, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Clifford Chance.

Регулаторите на поверителността във Франция и Ирландия се свързаха с сътрудниците си в Италия, с цел да схванат повече за основата на възбраната. Германия може да последва стъпките на Италия, като блокира ChatGPT заради опасения за сигурността на данните, сподели немският комисар за отбрана на данните пред вестник Handelsblatt.

" Изучаваме решението на италианския регулатор ", сподели представител на ирландския комисар по отбрана на данните. " Ние ще се координираме с всички органи на Европейски Съюз за отбрана на данните по отношение на този въпрос. "

Регулаторът на поверителността в Швеция обаче съобщи, че няма проект да забрани ChatGPT, нито е в контакт с италианския контролен орган. Испанският регулатор съобщи, че не е получил недоволство по отношение на ChatGPT, само че не изключи бъдещо следствие.

Италианската Garante, сходно на други регулатори на поверителността, е самостоятелна от държавното управление и също беше измежду първите, които публично предизвестиха притежавания от Китай TikTok за нарушение на съществуващите правила за дискретност на Европейския съюз.

Докато комисарите по поверителността избират повече регулации, държавните управления са по-снизходителни.

Вицепремиерът на Италия разкритикува решението на личния си регулатор, като го назова " прекалено ", а представител на немското държавно управление сподели, че възбрана на ChatGPT няма да е нужна.

Ходът на италианските управляващи предходната седмица имаше за цел да стартира разговор с компанията за решение на проблемите, повдигнати по отношение на сходството на ChatGPT с разпоредбите за отбрана на данните на Европейски Съюз, а не да забрани инструмента, сподели източник, осведомен с въпроса.

OpenAI не е дала отговор на регулаторите през уикенда, сподели източникът. Междувременно OpenAI направи ChatGPT недосегаем в Италия в петък. Той не отговори на въпроси за други европейски регулатори, които търсят евентуални нарушавания в своите страни.Компанията OpenAI няма офиси в страни от Европейски Съюз.

OpenAI, чиято платформа за изкуствен интелект завладя света след старта си през ноември, съобщи в петък, че работи интензивно за понижаване на персоналните данни при образованието на своите системи за изкуствен интелект.

Италианското следствие на OpenAI беше стартирано след деветчасов пробив в киберсигурността предишния месец, което докара до проявление на фрагменти от диалози на ChatGPT с едни консуматори на други консуматори и тяхната финансова информация.

Италия е първата западна страна, която предприе дейности против чатбот, задвижван от изкуствен интелект

Докато италианският регулатор до момента единствено е откроявал ChatGPT заради неговата известност, други платформи за изкуствен интелект като Bard на Гугъл също могат да бъдат сложени под въпрос, споделиха няколко специалисти.

" За разлика от ChatGPT, Гугъл е по-вероятно да са взели поради това към този момент заради историята си в Европа и заради размера на организацията ", сподели Савова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР