Хляб, зеленчуци, месо - храната става все по-скъпа. Най-осезаемо е

...
Хляб, зеленчуци, месо - храната става все по-скъпа. Най-осезаемо е
Коментари Харесай

Хлябът в ЕС поскъпна с 18%, у нас - с 30 на сто

Хляб, зеленчуци, месо - храната става все по-скъпа. Най-осезаемо е покачването на цените на олиото за готвене, само че и съществени храни, измежду които и хлябът, нарастват доста, осведомят от европейската статистическа работа " Евростат ". Основна причина за тази наклонност е съветската военна инвазия в Украйна, която провокира съществени разтърсвания на международните пазари на храни, защото Русия и Украйна са водещи експортьори на зърнени култури, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено на слънчоглед) и на торове.
Средната цена на хляба в страните от Европейския съюз през предишния месец е с 18% по-висока от тази през август 2021 година, отбелязва статистическата работа на Европейски Съюз. В България е регистрирано нарастване на цените на хляба през този интервал с малко под 30%.
Поскъпването на този главен хранителен артикул в Европейски Съюз до предишния месец е доста, като се вземе поради, че междинната цена на хляба се е повишила единствено с 3 на 100 сред август 2020 година и август 2021 година, отбелязва " Евростат ".
Някои страни от Европейски Съюз са по-засегнати от повишаването на насъщния спрямо други. Най-голямо е покачването на цените му в Унгария (+66 процента), Литва (+33 на сто), следвана от Естония и Словакия с по 32 %. България е на осмо място по повишаване на цените на хляба за година с малко под 30 на 100.
Най-малко измежду страните от Европейски Съюз е поскъпнал хлябът във Франция (+8 процента), следвана от Нидерландия и Люксембург, където цените са се повишили с по 10 на 100. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР