Хламидията е бактерия, която най-често се предава по полов път.

...
Хламидията е бактерия, която най-често се предава по полов път.
Коментари Харесай

Хламидията е безсимптомна и опасна: предпазни мерки и лечение

Хламидията е бактерия, която най-често се предава по сексуален път. Ако инфекцията не се лекува, може да докара до неплодородие

Бактерията заразява и двата пола. Инкубационният интервал – от заразяването до някаква изява на болестта, е от 1 до 3 седмици.

При дамите по-често няма признаци, а следствията са по-опасни. 60-70% от дамите може и да не схванат, че са се заразили. При мъжете процентът е по-нисък.

Когато има недоволства, и при двата пола те най-често са свързани с инфектиране на пикочните и половите пътища, сърбеж и дискомфорт при уриниране.

Хламидийната зараза може да аргументи също инфектиране на шийката на матката, вагинално течение, болежка по време на сексуален акт. При салпингит (възпаление на маточните тръби) има риск от извънматочна бременност. Един от вариантите на бактерията води до заболяването хламидиен лимфогранулом. В началния етап се появяват неболезнени лезии по половите органи. Характерен второстепенен признак е възпалението на лимфните възли, изключително тези, които са ситуирани в слабините.

При мъжете хламидиазата се характеризира с инфектиране на пикочния канал, на простатната жлеза и семенните каналчета

Възможно е да се появи слузен или слузно-гноен секрет от уретрата. При хронифициране има още признаци: тъпа болежка в кръста, постоянно уриниране и дискомфорт, тежест в региона на простатата, изключително при цялостен пикочен мехур, сърбеж в пикочния канал, прибързано семеизпразване. Нелекуваната зараза води до увреждане на спермата и до стерилитет.

Макар че и при двата пола хламидията визира най-вече пикочно-половата система, могат да бъдат повредени и други органи – очи (конюнктивит), стави (артрит), бял дроб (пневмонии), черен дроб (възпаление и срас-твания на чернодробната капсула).

Лечението на инфекцията е с антибиотик, който се предписва и на двамата сътрудници

След оздравяването обаче няма имунитет и хората могат още веднъж да се заразят при контакт с бактерията.

Лекарите показват, че най-сигурната профилактика против заразяване с хламидия е безвредният секс – постоянната приложимост на презерватив. Понеже при ранната диагностика и вярното лекуване от инфекцията нормално няма последствия, гинеколозите предлагат хората да се изследват при всяка промяна на сътрудници.

Инфо: ayzdorov.ru

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР