Хладилникът е чудесно изобретение, но има редица недостатъци, които влияят

...
Хладилникът е чудесно изобретение, но има редица недостатъци, които влияят
Коментари Харесай

Защо хладилникът не е универсално място за запазване на храна?

Хладилникът е отлично откритие, само че има редица дефекти, които въздействат отрицателно върху запазването и усета на продуктите. Това са:

- висока степен на влага;

- затворено пространство;

- неприятна циркулация на въздуха;

- ниските температури не всеки път са потребни за много артикули.

И в случай че за бързоразвалящите се (месо, риба, мляко, яйца, подготвени ястия) хладилникът и неговата камера са същинско избавление - то за други това е изцяло неуместно място. 

Хляб

Доста хора са уверени, че е най-добре да съхраняват другите типове самун в ледник - тъй като по този начин нямало да мухляса и щял да се резервира доста по-дълго.

Подобно разбиране е радикално неправилно, защото в хладилника хлябът ще поеме всички външни миризми, ще стане корав и мокър, а от мухъла отново не може да избяга.

Листни зеленчуци

Вместо в ледник, най-добре е листните зеленчуци от рода на маруля, спанак и т. н. да се замразят във фризер или, в краен случай, в камерата на хладилника - по този начин несъмнено ще запазят цялата си естествена влага и усет. Но в другите отделения на хладилника бързо съхнат и изгубват здравословните си качества.  

Мед

По принцип, подобаващата температура за този артикул варира от -7 до +20 градуса. При по-ниски температури медът не губи потребните си свойства, само че се захаросва, ще промени усета си и ще стане по-гъст. Въпреки това, в случай че след ниски температури медът към момента остава течен, това значи, че производителят го е прегрял, а подобен мед има доста по-малко потребни свойства.

Затова е най-добре медът да се остави на мрачно при стайна температура. 

Картофи

Нишестето – тази съществена съставна част на картофите, при ниски температури се трансформира в захар и те стават сладки, като по едно и също време губят някои свои потребни свойства. Най-добрият метод за предпазване на клубените е да ги сложите на хладно, мрачно място в хартиени или текстилни торби.

Домати

Доматите, колкото и да е необичайно, също не са фенове на студа. Плодовете омекват, губят своя усет и наслада, престават да бъдат сочни. По-добре оставете доматите на балкона в кошница, покрити с забрадка.

Кромид лук

Лукът се съхранява най-добре по същия метод, както картофите. Влажността на въздуха в хладилника предизвиква размножаването на бактерии и появяването на плесен. Студът предизвика растежа на издънки от луковицата.

Чесън
Как да изгоним неприятната миризма от хладилника
Чудите се по какъв начин да се справите с неприятната миризма от хладилника? Ако той излъчва неприятна миризма, това управление ще ви помогне да я идентифи...
Прочети повече
Причината да не е желателно чесън да се съхранява в ледник е сходна на тази при лука - високата мокрота. А и даже да не е обелен, чесънът повече или по-малко популяризира нападателната си миризма върху всички храни в хладилника.

Тиква

Тиквата се съхранява най-добре при стайна температура. В хладилника тя губи своята наслада и еластичността на пулпата, поема непотребна влага. Нарязана може да се пази в ледник 2-3 дни, само че не повече.

Моркови

Цели, ненарязани моркови умерено може да се запазят, увити в хартия или памучни кърпи на балкона. Този зарзават се нуждае от чист и изсъхнал въздух. Ако заровите моркови в суха почва, ще устоят много нескончаем период.

Патладжан
9 продукта, за които неподозирате, само че може да съхранявате в хладилника
Обикновено съхраняваме храна в хладилника, само че в случай че сложим и други артикули  там, можем да ги поддържаме в положително положение. Ето 9 прочие..
Прочети повече
Известно още като „ сини домати “, патладжаните са богати на влага и внезапните смени на температурата се отразяват отрицателно на усета им. Съхранявайте ги цели, ненарязани, на мрачно, проветриво и хладно място.

Банани

Тези плодове въобще не обичат студа, омекват и бързо потъмняват при ниски температури. Освен това, както в тази ситуация с картофите, в бананите бързо се синтезира захар - само че тя е ненапълно „ изкуствена “, неестествена и нарушава истинския им, естествен усет.

Цитрусови

Оставете портокалите, мандарините, грейпфрута отвън хладилника. Дори нарязаните плодове се резервират най-добре при стайна температура.

Екзотични плодове
Рискове, които крие мръсният ледник
Учените сигнализират, че хладилникът е най-голямото огнище на заболявания в целия апартамент. Самият факт, че имате ледник и фризер не е до...
Прочети повече
Тази категория включва всички сладки отвъдморски плодове - киви, манго, папая, ананас. Всички те на студено губят усета, витамините и минералите си.

Кайсии и праскови

Еластичната, сочна пулпа е това, което придава на тези плодове незабравимия им усет. След престой в хладилника те омекват и губят сладкия си сок.

Ябълки и круши 

Тези плодовете се съхраняват добре в хартиени обвивки, за предпочитане увити по един. Така няма да изгубят своята наслада и хрупкавост, а и не ще ги напълзят всякакви бактерии.

Съществуват изказвания, че в случай че ябълките се сложат в плътно завързани найлонови чували, ще се запазят в хладно мазе цяла зима като преди малко откъснати.
НИКОГА не дръжте тези плодове и зеленчуци в хладилника си!
Плодове с костилки Плодовете с костилки (праскови, кайсии, череши, нектарини, сливи) нямат място в хладилника. Те са по-твърди и месес...
Прочети повече
Диня

Този летен плод, който някои считат за зарзават, не трябва да се слага в ледник. По изключение, нарязана любеница в доста горещо време, естествено, е по-добре да се постави на студено – само че следователно пулпата би трябвало да бъде покрита с фолио или марля.

Авокадо

Има мнение, че авокадото е добре да се пази в ледник, тъй като по този начин дефинитивно ще узрее, а също ще омекне и ще усъвършенства усета си. Обаче то не обича ниските температури заради огромното количество мазнини и витамини в състава си. По-добре плодът, до момента в който е цялостен, да се съхранява в кошница, а разрязаният може да се постави на студено не повече от един ден. Долното чекмедже на хладилника е най-подходящо за тази цел. Но за доузряване е най-добре авокадото да се остави на чист въздух.

Както виждаме в действителност, не всички артикули, които сме привикнали да съхраняваме в ледник, се нуждаят от сходна „ грижа “, която единствено утежнява качествата им.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР