Хийт Стрийк, бивш капитан по крикет на Зимбабве, почина на 49

...
Хийт Стрийк, бивш капитан на Зимбабве и водещ играч на
Коментари Харесай

Хийт Стрийк, бивш капитан на Зимбабве и водещ играч на уикет за всички времена, почина на 49-годишна възраст след битка с рак на черния дроб и дебелото черво.

„В ранните часове на тази сутрин, неделя, 3 септември , най-голямата любов в живота ми и бащата на моите красиви деца, беше отнесен, за да бъде с ангелите от дома си, където пожела да прекара последните си дни, заобиколен от семейството си и най-близките си хора“, написа съпругата му Надин Стрийк на социални медии.

ESPN съобщи, че той е бил на специализирано лечение в болница в Йоханесбург в Южна Африка на всеки две седмици от май.

Стрийк беше изключителен бърз боулинг и способен батсман. Той беше ключов член на отборите на Зимбабве, които бяха конкурентни на по-големите нации в крикета в края на 90-те и началото на 2000-те години.

През 2021 г. кариерата му по крикет обаче приключи позорно, когато той беше забранен за осем години за нарушаване на антикорупционния кодекс на Международния съвет по крикет (ICC).

През май тази година беше обявено, че Стрийк е сериозно болен, а през август беше съобщено, че е починал, след съобщение в социалните медии от бившия му съотборник Хенри Олонга.

Самият Стрийк побърза да заяви, че е все още жив, но не и преди многобройни бивши съотборници и опоненти да му отдадат почит.

Един от най-великите в Зимбабве

Силен бърз играч на боулинг, способен да извлече движение от безполезно игрища, Стрийк взе 236 уикета при средно 28,14 в 65 тестови мача. Никой друг жител на Зимбабве не е взел повече от 80 тестови уикета.

Той направи 1990 ръна при 22.35 в тестовете, за да застане на седмо място в списъка за всички времена на страната. Неговият най-висок резултат и единствен сенчъри беше 127, а не срещу Западна Индия в Хараре през 2003 г.

Стрийк записа 237 уикета – 104 повече от най-близкия си съперник – и отбеляза 2901 ръна в 187 еднодневни международни мача.

Най-доброто му представяне в тестовия боулинг беше типично. Той взе шест за 73, докато Индия натрупа общо 366 по пътя към победа с 10 уикета в Хараре през 2005 г.

Стрийк имаше две магии като капитан на Зимбабве, прекъснати от спор със Зимбабве Крикет през 2001 г. относно проблеми със заплащането и расовите квоти.

Върхът на четирите му победи в 21 теста като капитан беше първата победа на Зимбабве в тест срещу Индия в Хараре през 2001 г.

Той спечели седем уикета в мача, като отстрани Сачин Тендулкар и в двата ининга и отбеляза 40 ръна в първия ининг.

Той ръководи Зимбабве в 68 еднодневни международни срещи, включително Световното първенство през 2003 г. в Южна Африка, когато Зимбабве достигна етапа на Super Six.

Той бе уволнен като капитан през 2004 г. по време на катаклизми в крикета в Зимбабве, когато 15 водещи играчи се разбунтуваха срещу администрацията.

Това от своя страна доведе до временно отслабен отбор, който загуби статуса си на тестов мач.

Той се оттегли от международния крикет през 2005 г.

След период на игра с английския окръг Уорикшър той стана боулинг на Зимбабве треньор през 2009 г. Треньорската му кариера включваше престои в Бангладеш, Индия, Англия и Шотландия.

Той беше старши треньор на Зимбабве от 2016 до 2018 г., когато беше уволнен, след като отборът не успя да се класира за Световното първенство през 2019 г.

Той беше забранен за осем години от ICC за предаване на информация и данни за контакт на играчи на неназован индиец и приемане на плащане, включващо $35 000 в биткойни.

Стрийк пое отговорност за действията си, но каза, че никога не е участвал в уреждане на мачове.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР