Хирурзи в САЩ за пръв път извършиха трансплантация на свински

...
Хирурзи в САЩ за пръв път извършиха трансплантация на свински
Коментари Харесай

В САЩ за пръв път присадиха бъбрек от прасе на човек

Хирурзи в Съединени американски щати за пръв път направиха трансплантация на свински бъбрек на човек, без да се стигне до непринудено отменяне на органа от имунната система на пациента, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Процедурата бележи огромен прогрес в медицината, който може да помогне за разрешаване на казуса с дефицита на човешки органи за трансплантация.

Операцията е осъществена в медицинския център " Лангон хелт " на Нюйоркския университет, като експертите са употребявали орган от прасе, чиито гени са изменени по този начин, че тъканите да не съдържат молекула, която провокира съвсем незабавна реакция на отменяне от човешкия организъм.

Реципиентът е пациентка в мозъчна гибел с показания за бъбречна дисфункция, чието семейство се е съгласило с опита, преди тя да бъде изключена от животоподдържащите системи, споделиха експертите пред Ройтерс.

В продължение на три дни бъбрекът е бил обвързван с кръвоносната система на пациентката и е функционирал отвън тялото й, което е осигурило на откривателите достъп до органа.

Резултатите от тестванията на функционалностите на трансплантирания бъбрек " наподобяват напълно естествени ", сподели хирургът доктор Робърт Монтгомъри, направил трансплантацията и началник на проучването.

Бъбрекът е създал " предстоящото количество урина " като от трансплантиран човешки орган и не са следени признаци на ранно отменяне, каквито се демонстрират при трансплантиране на немодифицирани свински бъбреци на примати.

Нивото на креатинина на пациентката, което било отвън норма и е знак за влошена бъбречна функционалност, се върнало в норма след трансплантацията, сподели Монтгомъри.

Това проучване е " значима стъпка ", разяснява пред Асошиейтед прес доктор Андрю Адамс от медицинския факултет на университета на Минесота, който не е взел участие в опита.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР