Хирурзи трансплантираха свински бъбрек на човек в мозъчна смърт и

...
Хирурзи трансплантираха свински бъбрек на човек в мозъчна смърт и
Коментари Харесай

Свински бъбрек функционира повече от месец в тялото на човек в мозъчна смърт

Хирурзи трансплантираха свински бъбрек на човек в мозъчна гибел и в продължение на повече от месец той действа обикновено – значима стъпка към интервенция, която екип от лекари от Ню Йорк се надява да реализира на живи пациенти, оповестиха Асошиейтед прес и Агенция Франс Прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Учени в Съединени американски щати се надпреварват да схванат по какъв начин да употребяват скотски органи за избавяне на човешки животи, а телата, дарени за проучвания, оферират благоприятни условия за подготовка.

Последният опит, за който беше оповестено в сряда, е изработен в медицинския център " Лангон хелт " на Нюйоркския университет. При него за най-дълъг интервал от време действа свински бъбрек трансплантиран на човек, въпреки и умрял. Органът продължава да работи и откривателите наблюдават активността на бъбрека към този момент втори месец.

" Дали този орган в действителност ще работи като човешки орган? Засега наподобява, че е по този начин ", споделя пред Асошиейтед прес доктор Робърт Монтгомъри, шеф на Института за трансплантации " Лангон " към Нюйоркския университет.

" Изглежда даже по-добре от човешки бъбрек ", твърди Монтгомъри на 14 юли, когато заменя бъбреците на умрял мъж с един от генетично модифицирано прасе, и следи по какъв начин органът незабавно стартира да създава урина.

Възможността един ден свинските бъбреци да оказват помощ за облекчение на острия дефицит на органи за трансплантация убеждава фамилията на 57-годишния Морис " Мо " Милър от щата Ню Йорк да подари тялото му за опита.

" Борех се с това ", споделя сестра му Мери Милър-Дъфи пред Aсошиейтед прес. " Но той обичаше да оказва помощ на другите и мисля, че брат ми би желал това ".

" Той ще бъде вписан в медицинските книги и ще живее постоянно ", прибавя тя.

Това е последният от поредност опити, които възраждат вярата за трансплантация на органи от животно на човек след десетилетия на крах, защото имунната система на хората не приема непознатата тъкан.

Какво е особеното този път? Прасетата се модифицират генетично, тъй че органите им да подхождат по-добре на човешките тела.

Миналата година хирурзи от университета на Мериленд влязоха в историята, като трансплантираха генномодифицирано свинско сърце на обречен на смърт мъж, за който нямаше друга вяра. Той живя единствено два месеца, преди органът да спре да действа по аргументи, които не са изцяло изяснени.

Сега американското Управление за надзор на питателните артикули и медикаментите обмисля дали да позволи дребни, само че строги изследвания на трансплантации на свински сърца или бъбреци при пациенти доброволци.

От решаващо значение е да се даде отговор на зародили въпроси, " без да се заплашва нечий живот ", сподели Монтгомъри, хирургът по трансплантация на бъбреци от Нюйоркския университет. Той самият е с присадено сърце и е наясно с нуждата от нов източник на органи.

Повече от 100 000 пациенти са включени в американския лист на нуждаещи се от трансплантация, а хиляди умират всяка година в очакване, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди това Нюйоркският университет и екип от университета на Алабама в град Бирмингам пробват да трансплантират свински бъбреци на умряли реципиенти, само че те действат единствено за два или три дни. Специалисти от Ню Йорк също по този начин са присаждали свински сърца.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР