Хирургията и протезирането не стоят на едно място. Учени са

...
Хирургията и протезирането не стоят на едно място. Учени са
Коментари Харесай

Титанова протеза замени гръден кош

Хирургията и протезирането не стоят на едно място. Учени са заменили напълно гръдния панер и част от ребрата на 54-годишен испанец, измъчен от сарком на гръдния панер, с титанова протеза, отпечатана на 3D принтер.

Заради саркома се наложило да отстранят половината от гръдния панер на мъжа, само че вместо нормалните плоски протези, които преди са поставяни в редки сходни случаи, този път хирурзите решили да прибегнат към услугите на 3D печата и да основат титанова протеза, моделирана особено за пациента, с отчитане на неговата анатомия.

За тази цел те се обърнали към компанията Anatomics – австралийска компания, профилирана в 3D печата и производството на импланти и протези.

С помощта на компютърна томография учените от Anatomics реконструирали освен гръдния панер на пациента, само че и самия израстък, с цел да отчетат особеностите на неговото премахване, след което основали титанов имплант с принтера Arcam.

Операцията по трансплантация на първата 3D напечатана протеза на гръден панер минала безпрепятствено. Пациентът бил изписан след 12 дни, тялото му реагирало на импланта без никакви затруднения.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР