Хипотетично можем да искаме компенсации за забавянето на F-16 или

...
Хипотетично можем да искаме компенсации за забавянето на F-16 или
Коментари Харесай

Хипотетичен шанс за компенсации за забавянето на F-16 или прекратяване на договора

Хипотетично можем да желаеме обезщетения за забавянето на F-16 или преустановяване на контракта. Това обаче на този стадий не е ясно, до момента в който не проведем консултациите със Съединени американски щати, с цел да узнаем аргументите за закъснението, стана ясно от изявление на Стефан Янев по време на парламентарния надзор.

Дали България ще го изиска, ще решим след договарянията с американските специалисти, които ще дойдат у нас в края на февруари или началото на март, заяви военният министър.

" Вече сме в диалози, тези съвещания ще изяснят параметрите и вероятните обезщетения ", добави той. " Ще бъдат направени и видеоконферентни диалози, с цел да се изяснят вероятните обезщетения, които може да получи България в лицето на Военновъздушни сили поради забавянето на изтребителите ", добави Стефан Янев.

" В такива случаи на закъснение или несъблюдение, държавното управление постанова такива наказания, все едно контракта е подписан за потребностите на Държавния департамент. Стандартните общи условия при подобен вид контракт са, че купувача може да анулира покупката във всеки миг преди доставката на " стоката ". Всички разноски са за сметка на купувача. Правителството на Съединени американски щати се ангажира да съветва купувача за вероятни закъснения ", добави министър Янев.

" В самия контракт няма очакван период за преустановяване на контракта, това е развой, който може да се инициира от купувача въз основа на законно искане ", изясни още Янев.

" Разбирам, че има сензитивност. Като има изясненост, ще осведомявам Народното събрание ", ангажира се министърът на защитата. Стефан Янев обясни, че все още не може да каже нищо повече пред народните представители, до момента в който не сме наясно с повода за забавянето на поръчката на бойните самолети.

" За преустановяване на контракта за доставка не можем да приказваме сега, в случай, че не знаем събитията за забавянето и вероятните ни ходове ", акцентира военния министър. Не може да приказваме за следващи дейности, планове и решения при изискване, че не знаем всички условия за забавянето. Когато ги знаем, можем да решаваме дали да променяме клаузи или да прекратяваме контракта, добави министърът в отговора на депутатски въпрос.

По думите му това е един комплициран контракт, с доста съставни елементи и преценката за това дали може да се вършат корекции в анексите му не може да се направи авансово, преди да знаем цялата фактология. " Не е елементарен нито за четене, нито за осъществяване този контракт. Защото с изключение на за доставка на самолетите, той е и за поддръжка на техниката ", сподели Янев.

Преди дни стана ясно, че доставката на закупените и платени от България 8 изтребителя ще се забави минимум с няколко месеца. Президентът и ГЕРБ се упрекнаха взаимно за закъснението, от опозицията укориха служебното държавно управление, а от американска страна обясниха забавянето на поръчката с пандемията от ковид.

 Румен Радев: За закъснението на новите F-16 питайте Бойко Борисов и държавното управление му Виж още
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР