Хималайските котки са сравнително нова порода, която бързо се налага

...
Хималайските котки са сравнително нова порода, която бързо се налага
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на хималайска котка

Хималайските котки са относително нова порода, която бързо се постанова измежду феновете на мъркащите домашни любимци, тъй като е пухкава, сладка, има спокоен манталитет, привързва се към стопаните и обича децата в дома.

Хималайките са и доста красиви с дългата си копринена на досег четина, която е много гъста и когато е добре разресана, стои прелестно. Затова грижите към хималайското коте са значима част от цялостното развъждане и общуване с тези прелестни домашни любимци, внасящи наслада и доста позитивни страсти в дома.

На първо място измежду грижите се постановат тези, които са свързани с козината на котката и това се открива незабавно откакто дребното творение се откри вкъщи. Гъстият подкосъм се заплита доста бързо, защото котката хвърля постоянно мъртви косми. Ако те не бъдат незабавно отстранени със сресване, остават в козината, заплитат се и се получават фитили. Разплитането на фитилите е постепенно и не постоянно се приема добре от писанчето.

Ако фитилите не се разплетат незабавно, към тях стартират да се наслагват от ден на ден косми и се образуват топки от четина. Когато се доближи до този миг, разресването е към този момент невероятно и се постанова премахване посредством изрязване до кожа. Получава се дупка в козината, която постоянно е забележима. Затова грижата за козината е ежедневно занятие за стопаните.

Разресването става с гребен с едри зъби. За свалянето на многото мъртви косми обаче е добре да се употребява фурминатор, а при потребност и спрей за разресване.

Къпането на котката е един от въпросите, които вълнуват всеки собственик, поради дългата четина. Тези котаци, за разлика от множеството останали породи котки, нямат подобен боязън от водата и по тази причина къпането при тях може да се прави по-често.

Обикновено един път месечно се счита за обикновено, като наложително би трябвало да се употребява шампоан за домашни животни, а друг, който употребяват стопаните. През зимата четина би трябвало да се подсуши добре освен с хавлия, само че и с сешоар, с цел да не се простуди домашният питомец от мократа дълга четина.

 развъждане на хималайска котка

Други постоянни грижи за хималайската котка включват почистването на очите. Нуждата от тази грижа е съвсем всекидневна, тъй като поради дългата четина се събират доста налепи в слъзните канали, които стават твърди и може да възпалят окото, в случай че не се отстраняват регулярно.

Изрязването на ноктите е грижа за котето, което се прави 2 пъти в месеца, както при останалите породи котки. Не по-често се почистват и ушите от събирането на восък в тях.

За хималайската котка е особено това, че е склонна към затлъстяване, както и към леност поради спокойния си характер, по тази причина е нужно да се подтиква да се движи повече. За задачата играчките се явяват огромна помощ за стопанина. За хималайската котка се предлагат интерактивни игри, движещи се играчки, цветни, които да разсънват нейния интерес и предпочитание за игра.

Тази порода е прелестна за развъждане в апартамент и къща, по опция с просторни пространства, с цел да не се основава стрес у домашния питомец от прекомерно тесните пространства.

Не се предлага разхождане на открито, хималайката се усеща добре в дома, измежду хората, които се грижат за нея.

А в тази публикация можете да видите и кои са най-честите болести при хималайската котка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР