Хилядите протестиращи срещу корупцията българи не могат да разберат тишината

...
Хилядите протестиращи срещу корупцията българи не могат да разберат тишината
Коментари Харесай

Радан Кънев: Хиляди българи не могат да разберат тишината на Европа за корупцията

Хилядите протестиращи против корупцията българи не могат да схванат тишината на Европа по проблемите, които доведоха до глобите на Съединени американски щати по закона „ Магнитски “. Това се споделя в документално изявление на евродепутата от „ Демократична България “ Радан Кънев, импортирано по отношение на днешното чуване в Европейския парламент.

На чуването в Страсбург тази заран Европейската комисия изяснява за какво е бездействала против корупцията в България, до момента в който Съединени американски щати са наложили наказания на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и техните мрежи.

В изявлението си Радан Кънев декларира, че до момента в който Съединени американски щати постановат наказания механизмите на Европейски Съюз за използване на върховенството на закона за неефективни.

Ето и цялостното изявление на Радан Кънев:

Санкциите по Закона „ Магнитски “, наложени от администрацията на Съединени американски щати на български физически и юридически лица, са невиждани в историята на Европейски Съюз. Те ясно демонстрират, че антикорупционните механизми в България не работят. Нещо повече – че механизмите за гарантиране на Върховенството на правото в Европейски Съюз са, най-малко към този момент, неефективни.

България е подложена на два мониторингови механизма от Европейска комисия и един – от Съвета на Европа. И все пак, централният проблем с неуспеха на Главния прокурор и прокуратурата изобщо да се бори с политическата корупция, не е позволен, правосъдната промяна е блокирана на равнището от 2015 година, а общият крах на институциите се задълбочава.

Лицата, глобени от управляващите в Съединени американски щати, наподобяват недосегаеми в България – 14-те инспекции против Делян Пеевски са прекъснати, няма следствия против Илко Желязков, а нито едно от обвиняванията против Васил Божков не е за корупция.

Колеги, ние всички сме наясно, че глобите на Съединени американски щати нямат правна мощ в Европейски Съюз и го одобряваме. Но десетки хиляди българи, които стачкуваха против корупцията и за правова страна, не могат нито да схванат, нито да одобряват тишината в Европа за проблеми, елементарно забележими през един океан разстояние.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР