Хиляди зимбабвийци излязоха по улиците на столицата Харере, за да

...
Хиляди зимбабвийци излязоха по улиците на столицата Харере, за да
Коментари Харесай

Какво се случва в Зимбабве след ареста на Мугабе

Хиляди зимбабвийци излязоха по улиците на столицата Харере, с цел да приветстват армията, която от сряда държи под домакински арест президента Робърт Мугабе, предава Би Би Си.

Те желаеха оставката на 93-годишния Мугабе, който ръководи страната от 37 години.

Настроението обаче не е революционно, а празнично и стачкуващите благодарят на военните.

„ От името на всички зимбабвийци ние споделяме на вашата войска: Благодарим ми за мирната интервенция “, декларира гражданин на Хараре и прибавя: „ Народните маси би трябвало да кажат „ Мугабе, върви си. И не през днешния ден, не на следващия ден, а през вчерашния ден. Ние чакаме и не желаеме да се сбогуваме. За нас това е начало на нов живот “.

Освен Мугабе някои от министрите от държавното управление му също са арестувани. Армията упорства за доброволна оставка на несменяемия президент. Това желаят и ръководещата партия ЗАНУ-ПФ, авторитетната асоциация на военните ветерани и демократичната съпротива.  

По думите на един от стачкуващите днешното шествие цели да постави завършек на властническото ръководство.

Армията се намеси, откакто Мугабе уволни остарелия си сподвижник, 75-годишния вицепрезидент Емерсън Мнангагва, който се смяташе за негов правоприемник на поста. Уволнението индиректно удостовери, че президентът счита да съобщи властта на 40 години по-младата си жена Грейс.

В петък Мугабе се появи за пръв път след събитията пред аудитория, с цел да връчи дипломи на студенти, само че не обели дума за ареста.

Наблюдателите разясняват, че Мугабе към момента има доста последователи и ореол на воин от освободителното придвижване, по тази причина армията и политическите му съперници желаят той да се отдръпна с достолепие, отчитайки преклонната му възраст и обичайното почитание към старите хора в страната.

Надеждите за нов живот обаче скоро могат да бъдат попарени, считат специалистите. През последните 40 години на власт в страната са ветераните от войната за самостоятелност и наподобява армията се намесва, с цел да отбрани това статукво. Уволненият вицепрезидент Мнангагва съвсем не се отличава от Мугабе – също е деец и основно обвързван с армията, силите за сигурност и ръководещата партия.

Ако той стане президент, не е изключено Мугабе да остане параден държавен глава до живот.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР