Хиляди йорданци се събраха на протест близо до израелското посолство

...
Хиляди йорданци се събраха на протест близо до израелското посолство
Коментари Харесай

Йорданци протестират срещу мирния договор с Израел на нови митинги

Хиляди йорданци се събраха на митинг покрай израелското посолство в четвъртък в петия ден на огромни митинги против Израел, призовавайки за преустановяване на непопулярния кротичък контракт на Йордания с нейния западен комшия.

Протестиращите в богат квартал на Аман носеха палестински флагове и скандираха: " Казаха, че Хамас е терорист. Цяла Йордания е " Хамас ".

" Не на ционистко посолство на йорданска земя ", извикаха също протестиращите, настоявайки управляващите да затворят посолството и да прекратят мирния контракт от 1994 г ., който възстановява връзките с Израел.

Плакати обявяваха " една Газа една орис ", до момента в който други плакати изобразяваха маскирания боен представител на Хамас Абу Обайда, който се трансформира в национален воин за мнозина в арабския свят.

Израелското посолство, където протестиращите се събират пет следващи дни, от дълго време е огнище на ескалация на насилието сред палестинци и Израел.

Засилените ограничения за сигурност в четвъртък бяха ориентирани към ограничение на броя на протестиращите и митингът мина спокойно, за разлика от по-рано тази седмица, когато полицията за битка с безредиците употребява сълзотворен газ и удари протестиращите с палки, с цел да им попречи да нахлуят в посолството.

Стотици стачкуващи обаче се опълчиха на полицейските заповеди да се разпилян и седнаха по улиците, заявявайки, че ще останат до ранните часове на петък сутринта.

Властите в Йордания ускориха арестите и издевателството на стачкуващи в траяла месеци акция, която беше подложена на критика от интернационалните правозащитни групи Amnesty International и Human Rights Watch за ограничение на свободата на изложение.

Страстите се нажежиха измежду йорданците, доста от които са от палестински генезис, поради безмилостната акция на Израел за бомбардировки в Газа против Хамас, която

Йордания стана очевидец на едни от най-големите прояви на публичен яд в района от началото на войната, когато бойци на, убивайки 1200 души и пленявайки 253 заложници, съгласно израелски данни.

Властите в Йордания споделят, че мирните митинги са позволени, само че че няма да толерират никакви опити за потребление на гнева против Израел за основаване на безпорядък или старания за постигане до гранична зона с окупирания от Израел Западен бряг или Израел.

Мирният контракт на Йордания с Израел е мощно неизвестен измежду доста жители, които виждат нормализирането като изменничество на правата на техните палестински сънародници.
 Международният съд подреди на Израел да вземе ограничения против глада в Газа
Международният съд подреди на Израел да вземе ограничения против глада в Газа

Съдиите регистрират, че палестинците са изправени пред влошаващи се условия на живот
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР