Хиляди се събраха пред Националната библиотека, за да отбележат Деня

...
Хиляди се събраха пред Националната библиотека, за да отбележат Деня
Коментари Харесай

Честваме 24 май и 131 години от написването на “Върви, народе възродени

Хиляди се събраха пред Националната библиотека, с цел да отбележат Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. В София тържествено се означиха 131 години от написването на „ Върви, народе възродени “ от Стоян Михайловски, съобщи кореспондент на БГНЕС.


“Има един ден в годината, в който България наподобява по този начин както мнозина желаеме да я забележим. В Деня на светите братя Китил и Методий смъкваме доспехите, зарязваме злободневните полемики, пози и трофеи и крачим дружно. На 24 май всички сме деца - спомняме си какви сме били, желае ни се да сме като тях - непредубедени, възторжени, откриващи света.


Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, който са ни подали ръка. Ние българите сме неделима част от Европа не по благосклонност, а по принос, не за услуги, а за заслуги. В българското културно поле в нашата татковина е пропило доста въздействие, само че дръзвам да настоявам, че има неща, които оставах недостъпни за хладния разум, само че нашият народ схваща. На 24 май всички българи имаме мотив да почувстваме уюта на нашия език. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее посредством нас, тъй като ние дружно подреждаме този общ дом. Нека бдим над него. Нека през днешния ден създавайки българки език в нашите диалози най-малко да го вършим толкоз богат и хубав какъвто го наследихме от нашите прародители ”, сподели президентът Румен Радев.


Държавният глава също поздрави Георги Господинов за постигнатия триумф.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни: “24 май е празник на душата на България, празненство на знанието. Кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще и самостоятелност ”, сподели тя. Фандъкова благодари на писателят Георги Господинов, че ни прави горди и ни подтиква да четем.


Тържествено слово за празника произнесе доцент доктор Георги Бърдаров – публицист, географ, академични учител, началник на катедра " Социално-икономическа география " в Геолого-географския факултет на Софийския университет " Свети Климент Охридски ". Той също поздрави Господинов за постигнатото и изясни, че през днешния ден в тази толкоз тежка за България и Европа обстановка, да приказваш празнично е мъчно,

“Убедено имам вяра, че първата и най-важната стъпка е да спрем крайното и отрицателно говорене в България. На този ярък празник е значимо да си напомним нещата, които са мотив за горделивост - книжовните ни школи, спасяването на нашите евреи и славянската книжовност. Имам огромна вяра и терзание за бъдещето и това е обвързвано с младежите. Убедено имам вяра, че те са най-големият капитал на България, обичат България по чист и хубав метод. Огромното ми терзанието е да не повредим тези хора и да станат като над - разграничени, вярата ми е, че те ще ни надскочат ”, сподели той.

Сборен хор от софийските учебни заведения даде звук за ария, с цел да се случи най-масовото до момента осъществяване на българския всеучилищен химн по случай 131 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и във връзка 51-годишнината от слагането на паметника на светите братя Кирил и Методий.

" Тропар на Св. Св Кирил и Методий " и Химн на Светите братя Кирил и Методий прозвучаха в осъществяване на хора на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с диригент маестро Славил Димитров.

Стихотворението " Аз съм българче " извършиха Симона Иванова и Константин Маринов – възпитаници от 1-ви клас на 44. СУ " Неофит Бозвели ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР