Хиляди предизвикаха безредици на протест в Грузия заради спорен закон.

...
Хиляди предизвикаха безредици на протест в Грузия заради спорен закон.
Коментари Харесай

Хиляди са по улиците на Грузия заради репресивен закон

Хиляди провокираха вълнения на митинг в Грузия поради противоречив закон. Екшънът се случи пред постройката на Народното събрание в столицата Тбилиси. Демонстранти обкръжиха Народното събрание в Тбилиси, поради противоречив закон, който лимитира свободата на словото, оповестява Novini.bg

Полицията употребява водни струи, с цел да разпръсне голямото голям брой.

Със знамената на Грузия и на Европейския съюз, хиляди стачкуващи се оповестиха срещу противоречивия закон. Полицията употребява водни струи и пикантен спрей, с цел да разпръсне стачкуващите. При безредиците са ранени 50 чиновници на реда, а 66 души са задържани.

Спорният закон изисква всички неправителствени и медийни организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат декларирани като " задгранични сътрудници ". В противоположен случай ще бъдат налагани тежки санкции и даже затвор. Опозицията твърди, че законът прави изострен завой към авторитаризъм, който щял да лиши Грузия от късмет за участие в Европейския съюз.

В момента Брюксел преглежда кандидатурата на Грузия и предизвести, че законът е несъответстващ с европейските полезности и стандарти.

“От първия ден споделих, че ще наложа несъгласие на този закон и ще го наложа! Не ме интересува разискването му, не ме интересува сходството му с някакъв остарял американски закон, за който доста добре знаем, че е със напълно друга цел ”, сподели президентът на Грузия Саломе Зурабишвили. 

Държавният департамент на Съединените щати също разяснява. 

“Този проектозакон ще засегне правата, които са в основата на стремежите на грузинския народ - за народна власт, за евроатлантическа интеграция. И за по-светло бъдеще ”, сподели Нед Прайс, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати. 

Русия одобри своя версия на закона за задграничните сътрудници през 2012-та година, само че го разшири през годините по този начин, че под обсега му попаднаха финансирани от Запада неправителствени организации и медии.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР