Хиляди поддръжници на руския опозиционер Алексей Навални се включиха днес

...
Хиляди поддръжници на руския опозиционер Алексей Навални се включиха днес
Коментари Харесай

Стотици арестувани в Русия при протестите срещу пенсионната реформа

Хиляди поддръжници на съветския опозиционер Алексей Навални се включиха през днешния ден в митинги в цяла Русия против плануваната от държавното управление пенсионна промяна, осведоми Ройтерс. Най-малко 291 от тях са били арестувани от полицията, твърди правозащитна организация.

Протестите, някои от които полицията разпръсна с палки и добиване на участниците, са предизвикателство към управляващите, които се надяват на висока изборна интензивност в районните избори през днешния ден макар необятно публикуваното неодобрение против плануваното увеличение на пенсионната възраст.

"Властите не се вслушват в хората и това значи, че е време да се излезе на улицата ", съобщи екипът на Навални в изказване, публикувано преди митингите.

Предложените промени в пенсионната система, които към този момент са импортирани в Народното събрание, понижиха с към 15 % рейтинга на президента Владимир Путин и са най-непопулярната държавна мярка от 2005 година.

Навални, на който е неразрешено да се явява по държавната телевизия, а по-рано тази година му бе попречено да се кандидатира в президентските избори против Путин, се надява да се възползва от публичното неодобрение против промяната. Той планираше да застане отпред на митинг в Москва през днешния ден, само че предишния месец бе наказан на отнемане от независимост за 30 дни. Според Навални присъдата му има за цел да попречва митингите, които се организираха в 80 съветски града, в това число Москва и Санкт Петербург.

Правозащитната група ОВД-Инфо твърди, че през днешния ден 291 поддръжници на Навални са задържани от полицията в 19 града, в това число някои от най-близките му сътрудници.

В Москва, където управляващите отхвърлиха настояването за образуване на митинг, близо 2000 души се събраха на централния площад "Пушкин ". Някои от тях скандираха "Русия ще бъде свободна " и "Путин е апаш " под погледа на полицията за битка с безредиците, която им подреди да се разпилян под опасност от правосъдно гонене. Част от стачкуващите се насочиха към централната част на Москва, преди полицията да ги спре с железни бариери и от време на време с груби арести.

Въпреки мотива за митингите, мнозина измежду участниците бяха младежи.

Реформата на пенсионната система планува увеличение на възрастта за пенсиониране с пет години, до 65 за мъжете и 60 за дамите при междинна дълготрайност на живота в Русия надлежно 66 и 77 години.

В страната през днешния ден се организират избори за ръководители на 26 от 85-те района, в това число Москва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР