Хиляди отново се събраха на протест пред централната избирателна комисия

...
Хиляди отново се събраха на протест пред централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Напрежението в Сърбия: Лидерът на опозиицята е в гладна стачка вече десети ден

Хиляди още веднъж се събраха на митинг пред централната изборна комисия в сръбската столица Белград. От опозицията оповестиха, че ще блокира новия избор, очакван за 30 декември в 28 от 8000 изборни секции в страната. Най-известната опозиционна фигура Мариника Тепич даде обещание да продължи да гладува, макар утежняването на здравословното ѝ положение.

Тя наподобява нежна, само че е твърдо решена да не мърда от дивана в парламентарната постройка, където към този момент 10 дни е в гладна стачка. 49-годишната Мариника Тепич не е сама, още 6 представители на опозиционната платформа " Сърбия против насилието " са в гладна стачка след парламентарния избор на 17-ти декември.



" Със сигурност няма да мръдна отсам до събота. Не договарям за това с никой. Не е патетично, не е необмислен акт. Това е борба за Сърбия - борба против отвратителната изборна кражба и борба за нашата независимост ", сподели Мариника Тепич - опозиционен водач.



Сръбските управляващи взеха решение да има прегласуване в 28 изборни секции на 30-ти декември. Но опозиционната групировка " Сърбия против насилието " счита, че повторението на вота няма да анулира измамата от 17-ти декември.

В поддръжка на протестиращите, интернационалните наблюдаващи, измежду тях и от задачата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, заключиха, че ръководещата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич е получила нечестна преднина посредством пристрастни медии, несвоевременно въздействие на президента и нередности като пазаруване на гласове. Тепич е под непрекъснато здравно наблюдаване, непрестанно е на системи, а докторите предлагат да спре глада.



" Липсват ми децата, фамилията... Онзи ден за мен беше Коледа, само че не преставам да споделям на децата, че един ден няма да се срамят ", сподели Мариника Тепич.

Според формалните резултати Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич е спечелила с 46 % от гласовете против 23,5 на 100 за опозиционната коалиция.

" Само напън, непрекъснат напън е ключът в тези условия. Това не е борба с един рунд. Съжалявам, че в минали години неразумно бойкотирахме изборите. Беше изгубено време, опозицията не се консолидира, нито пък сътвори общ фронт. Нужен е единствено непрекъснат напън и ще има резултати ", сподели Борис Тадич - някогашен президент на Сърбия.



В неделя стачкуващи пробваха да нахлуят в постройката на кметството в Белград, а в понеделник бяха блокирани огромни пътни артерии в столицата. 38 души са задържани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР