Хиляди леки земетресения събудиха страхове в Исландия от възможно изригване

...
Хиляди леки земетресения събудиха страхове в Исландия от възможно изригване
Коментари Харесай

Вулкан в Исландия: Синята лагуна се затваря поради опасения от изригване

Хиляди леки трусове разсъниха страхове в Исландия от допустимо изригване на вулкан.

Над 20 000 труса са открити от Исландската метеорологична работа (IMO) от края на октомври, като 1400 са били за 24 часа до обяд в четвъртък.

Повишената геоложка интензивност докара до затварянето на известната Синя лагуна като защитна мярка.

Той е концентриран в югозападния полуостров Рейкянес, който беше в латентно положение 800 години преди изригването през 2021 година

ММО сподели, че магмата - разтопена канара - се натрупва на дълбочина към 5 километра (3 метра) северозападно от планината Торбьорн.

Синята лагуна се вижда елементарно от планината. Собствениците на известните тюркоазени горещи извори споделиха, че ще затворят обекта до 16 ноември от угриженост за благосъстоянието на чиновниците. магнитуд, най-големият от началото на нарасналата интензивност, беше открит малко след среднощ в четвъртък във вулканичната зона Fagradalsfjall, на към 30 км от столицата Рейкявик.

Лилта Омарсдотир от Исландската организация за гражданска отбрана е командирована в близкия град Гриндавик, с цел да се приготви за евентуална евакуация на града.

Тя сподели, че няма непосредствена потребност от евакуация, само че че локалните управляващи са готови при положение, че " магмата наподобява се издига на повърхността ".

Вулканични изригвания пораждат, когато магма, която е по-лека от твърдата канара към нея, се издигне до повърхността на земята от дълбините й.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР