Хиляди кюрди протестираха днес в Париж с искане за правосъдие

...
Хиляди кюрди протестираха днес в Париж с искане за правосъдие
Коментари Харесай

Хиляди кюрди в Париж излязоха на протест

Хиляди кюрди стачкуваха през днешния ден в Париж с искане за правораздаване и откриване на истината за убийството на три кюрдски активистки, осъществено през 2013 година във френската столица, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

"Пет години безмълвие, пет години отвод на правораздаване, пет години безотговорност ", пишеше на огромен афиш, показващ усмихнатите лица на активистките. Плакатът беше носен от кюрдски дами отпред на шествието. "Ердоган, палач ", скандираха събралите се, ден след визитата на турския президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари... към профила, който се срещна с френския си сътрудник Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е... към профила.

В шествието по улиците на Париж участваха кюрди, пристигнали от разнообразни европейски страни, основно Германия. То се състоя 5 години след убийството на 54-годишната Сакине Джансъз, една от създателите на Кюрдската работническа партия (ПКК). Освен нея на 9 януари 2013 година бяха убити и 28-годишната Фидан Доган и 24-годишната Лейля Сойлемез. Убийствата бяха осъществени в Кюрдския информативен център в Париж.

Единственият обвинен по този случай беше турският жител Йомер Гюней. Той умря в пандиза в края на 2016 година преди да се яви пред съда. Френски следователи бяха загатнали, че членове на турските секрети служби (МИТ) са забъркани в този случай, без да показват поръчители. Турски медии бяха разгласили документ, представян като заповед на Разузнавателна служба на Турция към Гюней да извърши задачата. През януари 2014 година турската работа публично отхвърли да има отношение към случилото се, напомня Агенция Франс Прес.

Али Доган, 33-годишният брат на една от жертвите, съобщи пред Агенция Франс Прес, че към този момент не разчита на Франция да позволи този случай. Той порица президента Макрон, че на конференцията с Ердоган предходния ден не е припомнил за убийството на сестра му. "Имаме усещането, че крият неща от нас и че Франция не е желала да популяризира информация, с цел да защищити ползите си " по отношение на Турция, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР