Хиляди хора във Филипините напуснаха домовете си и крайбрежните курорти,

...
Хиляди хора във Филипините напуснаха домовете си и крайбрежните курорти,
Коментари Харесай

Десетки хиляди бягат от тайфуни във Филипините

Хиляди хора във Филипините напуснаха домовете си и крайбрежните курорти, след като  супертайфунът " Рай " връхлетя страната. Властите насочиха предизвестие, че бурята може да удари крайбрежните региони " като товарен трен ". " Рай " дойде с ветрове със скорост 195 км/ч, оповестиха от синоптичната работа на страната.

Това е най-силната стихия, която връхлетя страната тази година , заяви Агенция Франс Прес.

„ Тази чудовищна стихия е ужасяваща и заплашва да удари крайбрежните общности като товарен трен ", съобщи Алберто Боканегра - началник на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец във Филипините.

„ Ние сме доста загрижени, че изменението на климата прави тайфуните по-свирепи и непредсказуеми “, сподели той.

Метеорологичната работа предизвести, че " доста разрушителни " ветрове могат да причинят " тежки до доста тежки вреди на постройките и растителността ", както и обширни наводнения и провокирани от дъжда свлачища.

Повече от 90 000 души потърсиха незабавно заслон, до момента в който бурята нахлуваше в Тихия океан, оповестиха организациите за бедствия. Евакуацията към момента продължава в регионите по пътя на тайфуна. Сред евакуираните са локални туристи, които посещават известните плажове и места за гмуркане в страната преди Коледа.

Чуждестранните пасажери към момента имат възбрана да влизат във Филипините според рестриктивните мерки на Covid-19.

Десетки полети бяха анулирани и десетки пристанища бяха краткотрайно затворени, защото метеорологичното бюро предизвести, че няколко метрови стихии могат да причинят „ застрашаващи живота наводнения “ в ниско разположените крайбрежни региони.

" Рай ", наименуван на Филипините Одет, връхлита в края на сезона на тайфуните, като множеството циклони се развиват сред юли и октомври. Това е вторият супертайфун, който заплашва страната от септември насам, когато Чанту връхлетя североизточния завършек на основния остров Лусон.

Учените от дълго време предизвестяват , че тайфуните стават все по-мощни и се усилват по-бързо, защото светът се затопля поради провокираните от индивида климатични промени.

Очаква се " Рай " да отслабне леко, до момента в който се движи през района на Висаяс и островите Минданао и Палаван, преди да се появи в събота над Южнокитайско море и да се насочи към Виетнам.

Филипините - една от най-уязвимите страни в света във връзка с въздействието на изменението на климата, са наранени от приблизително 20 стихии и тайфуни всяка година, които нормално унищожават реколтата, домовете и инфраструктурата в така и така бедните региони.

 

 

Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР