Хиляди хора се включиха днес в традиционни демонстрации за Първи

...
Хиляди хора се включиха днес в традиционни демонстрации за Първи
Коментари Харесай

Масови протести във Франция за Първи май

Хиляди хора се включиха през днешния ден в обичайни демонстрации за Първи май във Франция, съобщи Ройтерс. Протестиращите се събраха макар рестриктивните мерки поради ковид. Те настояха за обществена и икономическа правдивост и показаха съпротивата си против държавните проекти за смяна на помощите за безработица.

Близо 300 демонстрации бяха проведени в Париж и други градове, в това число Лион, Нант, Лил и Тулуза. В столицата, с изключение на синдикалисти, в митингите участваха членове на придвижването на " Жълтите жилетки " и служащи от браншове, тежко наранени от рестриктивните мерки поради пандемията.

Повечето митинги бяха мирни. В Лион обаче полицията разпръсна група от към 200 индивида, които хвърляха пиротехнически средства, обявиха управляващите.

В Париж, където бяха ситуирани 5000 служители на реда, бяха задържани 17 души. Облечени в черни облекла стачкуващи с качулки влязоха в конфликти с органите на реда или хвърляха камъни и кофи за отпадък. Полицията сподели, че е попречила на анархисти да се групират.

В първомайските прояви участваха крайнолевият водач Жан-Люк Меланшон и крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, които възнамеряват да бъдат противници на президента Еманюел Макрон на изборите за държавен глава следващата година.

Макрон пристигна на власт през 2017 година, обещавайки нов метод на правене на политика. Голяма част от неговия дневен ред за промени обаче затъна в борби с профсъюзите, а пандемията спря проектите му за реформиране на пенсионната система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР