Хиляди хора протестират отново днес в Гърция след най-смъртоносната влакова

...
Хиляди хора протестират отново днес в Гърция след най-смъртоносната влакова
Коментари Харесай

Няма да забравим, няма да простим: Нови протести в Гърция след влаковата катастрофа

Хиляди хора стачкуват още веднъж през днешния ден в Гърция след най-смъртоносната влакова злополука в страната, засилвайки натиска върху държавното управление, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Около 5000 протестиращи се събраха в Атина, а също толкоз хора излязоха по улиците в Солун по данни на полицията .

В столицата протестиращите се събраха на площад Синтагма покрай Народното събрание. Те носеха с транспаранти с надписи " Няма да забравим, няма да извиним " и " Ние ще бъдем гласовете на всички мъртви ".

„ Гневът и яростта ме доведоха тук “, сподели пред Агенция Франс Прес Маркела, 65-годишна жителка на Атина.

„ Отчаяни сме. Не знаем какво да кажем, какво да създадем, всичко, което можем да създадем, е да участваме в демонстрацията “, сподели 26-годишният Александрос, също поискал анонимност.

Петдесет и седем души, доста от които студенти, починаха при челния конфликт на пътнически и товарен трен в Централна Гърция на 28 февруари.

Четирима железопътни чиновници бяха упрекнати, само че публичният яд се насочи към дългогодишното неприятно ръководство на железопътната мрежа и страната беше разтърсена от поредност от всеобщи митинги на фона на идните парламентарни избори.

Най-големият митинг беше в сряда, когато на улиците излязоха 65 000 души ,

с цел да потърсят отговорност от премиера Кириакос Мицотакис. Тогава се стигна до конфликти с полицията, а в същото време имаше и стачки.

Работниците в обществения и частния бранш се чака още веднъж да стачкуват в четвъртък.

Оставката на Мицотакис беше поискана от протестиращи. Той беше подложен на критика, че в началото уточни като причина за злополуката " човешка неточност " на началника на гара, един от четиримата упрекнати чиновници.

Синдикатите обаче от дълго време предизвестяват за неналичието на личен състав в железниците и за забавянето на модернизацията на системите за сигурност.

Гръцкият министър на превоза подаде оставка след злополуката, а Мицотакис се опита да смекчи публичния яд, като неведнъж се извини и даде обещание транспарантно следствие.

От седмици гръцката преса разисква датата на идните изборите, като 9 април до момента е най-често посочваната от наблюдаващите .

Повечето анализатори обаче в този момент считат, че изборите ще се проведат по-късно, може би в края на май.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР