Хиляди хора, подкрепящи спорния референдум за отцепването на Каталуния от

...
Хиляди хора, подкрепящи спорния референдум за отцепването на Каталуния от
Коментари Харесай

Напрежението в Каталуния се повишава

Хиляди хора, подкрепящи противоречивия референдум за отцепването на Каталуния от Испания, излязоха през вчерашния ден на митинг по улиците на Барселона на фона на засилващите се държавни репресии против вота за самостоятелност, заяви АП.

Испанските правоохранителни органи арестуваха през вчерашния ден дузина представители на каталунските управляващи и иззеха 10 милиона бюлетини, отпечатани за планувания на 1 октомври избор. Това са първите арести на каталунски публични лица, откогато през 2011 година стартира акцията за образуване на гласоподаване за самостоятелност. Регионалните управляващи споделиха, че няма да изпълнят заповедта на Конституционния съд да преустановят организацията на допитването на 1 октомври, до момента в който съдиите вършат оценка дали то не опонира на конституцията.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой прикани в телевизионно послание ръководителите на районното държавно управление "да се откажат един път вечно от тази ескалация на радикализъм и непокорство ", съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес. "Още има време да се избегнат по-лоши неща ", сподели Рахой, откакто 14 представители на районното каталунско държавно управление бяха задържани и това докара до улични демонстрации против испанското държавно управление и полиция. "Те знаят, че този референдум не може да се реализира. Той в никакъв случай не е бил легален, нито законен, а в този момент повече от всеки път е просто една фантазия ", добави той.

Докато той говореше, хиляди стачкуваха в центъра на Барселона против арестите на хора от районното държавно управление. "Окупационните сили вън! ", скандираха някои протестиращи. "Ще гласуваме, с цел да сме свободни ", се четеше на някои плакати. Имаше подиуми на напрежение и конфликти сред силите на реда и стачкуващи, заяви публицист от Агенция Франс Прес от мястото на събитието. Говорител на испанското министерство на вътрешните работи удостовери, че са осъществени 14 ареста, основно на високопоставени фрагменти на държавното управление на Каталуния. Испанското вътрешно министерство не сподели кои са задържаните, само че каталунското районно държавно управление удостовери, че измежду тях са Жозеп Мария Жове, общоприет секретар по икономическите въпроси и Луис Салвадо, секретар по данъчните въпроси.

Каталунският министър председател Карлес Пучдемон жигосах дейностите на полицията като "незаконни " и упрекна националното държавно управление в "тоталитарно " държание. Силите на реда направиха десетки обиски, някои от които продължиха и вечерта. Гражданската армия конфискува през вчерашния ден над 10 милиона бюлетини. При обиск в склад в малко градче край Барселона са били конфискувани също по този начин документи, предопределени за изборните секции и чиновниците в тях. Каталунският клон на испанския Върховен съд сподели през вчерашния ден, че към 20 души са разследвани за непокорство и корист с власт, свързани с референдума. След правосъдна заповед полицията претърси 42 места, в това число шест офиса на районните управляващи, частните офиси и домове на длъжностни лица и три компании в Барселона.

Министърът на финансите замрази сметките на каталунската изпълнителна власт и реши да се заеме директно с ръководството на финансите на Каталуния, с което фрапантно ограничи финансовата автономност на региона. Футболният клуб "Барселона " също не остана безразличен и се намеси в дебата с изказване, че "осъжда всяко деяние, което може да попречи на хората да упражняват (демократичните си) права ".

Каталуния разполага с необятни пълномощия за самоуправление, само че основни браншове като инфраструктурата и налозите са в ръцете на централните управляващи. Огромна част от нейното 7,5-милионно население поддържа произвеждането на референдум, като почти половината от него желае самостоятелност, а другата половина избира Каталуния да остане част от Испания, означи АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР