Хиляди хора останаха без ток в съседните Сърбия и Косово. Най-голямата

...
Хиляди хора останаха без ток в съседните Сърбия и Косово.
Най-голямата
Коментари Харесай

Хиляди останаха без ток в Сърбия и Косово

Хиляди хора останаха без ток в прилежащите Сърбия и Косово.

Най-голямата Топлоелектрическа централа в Косово, която работи на въглища, спря двата си блока в сряда поради механически проблем, спирайки централното отопление в столицата Прищина и принуждавайки страната да внася електричество на високи цени, съобщи държавната енергийна компания КЕК, съобщи Ройтерс.

Силният снеговалеж, студената зима и неприятната поддръжка стопираха една трета от производството на електричество в прилежаща Сърбия, оставяйки хиляди домове без елекричество или отопление, предава dir.bg.

Липсата на ток се прибавя към проблемите, пред които са изправени производителите на сила в Европа, която се сблъсква с повишаващи се цени на газа и електричеството при увеличено търсене с икономическото възобновяване от пандемията.

Косово, което зависи от топлоцентрали на въглища за 90 % от потребностите си от сила, внасяше електричество на цена 250 евро за мегават час през последните дни, което е повече от 60 евро за мегават час по същото време предходната година, съобщи министърът на стопанската система Артан Ризваноли.

КЕК съобщи, че работи, с цел да бъде възобновено производството до четвъртък в най-малко един блок от косовското дружество Б, което има общ потенциал от 680 мегават часа.

След като зимното време удари по енергийния потенциал на Сърбия, президентът Александър Вучич съобщи късно във вторник, че страната в този момент би трябвало да внася към една четвърт от енергийните си потребности.

Както Косово и други срани в района, Сърбия е тежко подвластна от топлоцентрали на въглища, които покриват 70 % от потребностите на страната от сила. Тя възнамерява да влага 17 милиарда евро в идващите 20 години във водни централи, слънченва сила и други възобновими източници на сила, с цел да намили нездравословните излъчвания. Сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович съобщи, че предприятието " Електропривреда Сърбие " би трябвало да влага повече в поддръжката и увеличението на производството. Според данни на ЕМС, електропреносния оператор, до обяд в сряда страната е внесла 1425 гигавата електричество.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР