Хиляди хора останаха без дом при най-големите наводнения в Демократична

...
Хиляди хора останаха без дом при най-големите наводнения в Демократична
Коментари Харесай

ДР Конго се бори с последиците от най-големите наводнения от 60 години

Хиляди хора останаха без дом при най-големите наводнения в Демократична република Конго от 60 години, съобщи Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Проливни дъждове станаха причина за рекордно повишаване на равнището на река Конго в края на декември и принудиха към 500 хиляди души да изоставен домовете си.

Шестнадесет от 26-те провинции на страната в централната част на Черния континент се борят с последствията от наводненията, за които към този момент се знае, че са лишили живота на минимум 221 души. Десетки хиляди домове са били разрушени. Освен това локалното население е изложено на заплаха от малария и тиф, настояват управляващите на ДР Конго и неправителствената организация " Лекари без граници ".

Измеренията на бедственото състояние пораждат незабавна потребност от възстановяване на инфраструктурата и от взимане на ограничения във връзка с водните басейни, сподели хидрологът от Университета на Киншаса Рафаел Чиманга.

" Опасността за столицата Киншаса, където се събират водите на целия басейн на река Конго, е голяма ", установи ученият.

" Стана повече от месец, откогато бяхме принудени да напуснем дома си. Страдаме ", каза  Ройтерс Сиприан Сека, татко на пет деца. Семейството му е намерило леговище в палатка, цялостна с бедстващи хора, в двора на католическа черква, намираща се в покрайнините на Киншаса.

Неправителствената организация " Глобал форест уоч " твърди че, през 2022 година в ДР Конго е записано всеобщо обезлесяване, отстъпващо по мащаб единствено на обезлесяването в Бразилия през същата година. Според Рафаел Чиманга това събитие повишава риска от наводнения.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР