Хиляди демонстранти се присъединиха към френските законодатели в Париж в

...
Хиляди демонстранти се присъединиха към френските законодатели в Париж в
Коментари Харесай

Повече от 100 000 души маршируват в Париж срещу антисемитизма

Хиляди стачкуващи се причислиха към френските законодатели в Париж в неделя, с цел да осъдят повишаването на антисемитизма във Франция по време на спора в линията Газа, само че разногласията за политическото присъединяване помрачиха желанието да показват единение.

Протестът, призован от водачите на двете камари на Народното събрание на Франция, беше провокиран от трикратно нарастване на броя на антисемитските произшествия спрямо цялата 2022 година, съгласно френските управляващи, след 7 октомври на Хамас нахлуване против Израел.

" Днешният ни ред е... цялостната битка против антисемитизма, който е противопоставен на полезностите на републиката ", представителят на Сената Жерар Ларчер, който провежда демонстрацията с ръководителя на долната камара Yael Braun-Pivet, сподели пред телевизионния оператор LCP преди маршируващите да тръгнат.

Политически фигури, в това число министър-председателят Елизабет Борн и някогашните президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози, оглавиха марша, държейки транспарант с лозунга „ За републиката, против антисемитизъм “. Те водеха няколко осъществявания на френския народен химн.

Полицията пресметна, че 105 000 души са взели участие в неделния марш.

Повече от 3000 служители на реда и жандармеристи бяха ситуирани, с цел да поддържат сигурността.

„ Имахме баби и дядовци, които избягаха да бъдат превозени до концентрационните лагери, само че за благополучие не са тук, с цел да забележим, че (антисемитизмът) се завръща “, сподели Лаура Коен, стачкуващ на 30 години.

„ Не би трябвало да се крием през 2023 година “, добави тя, като сподели, че фамилията й възнамерява да отстрани името си от интеркома в тяхната постройка и мезузата, еврейски набожен обект, от вратата им.

Около 500 000 евреи живеят във Франция, съставлявайки най-голямата общественост в Европа.

По-рано в неделя хиляди хора се събраха в огромните френски градове, в това число Лион, Ница и Страсбург зад същия девиз като марша в Париж: „ За републиката, против антисемитизма “.

„ Всеки би трябвало да се усеща като негова работа “ да се бори с антиеврейските усеща, сподели основният равин на Франция Хаим Корсия пред ефирен оператор Radio J.

Шоковата офанзива на Хамас от 7 октомври умъртви към 1200 души, най-вече цивилни, в Израел, съгласно израелски публични лица, до момента в който военните споделят, че 240 души са били взети за заложници.

Израелската въздушна и наземна акция в отговор остави повече от 11 000 души в Газа мъртви, съгласно ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето.

Франция е записала близо 1250 антисемитски акта след офанзивата.

„ Объркване “

В навечерието на марша президентът Еманюел Макрон – който не участва в неделя – осъди „ непоносимото възобновление на необуздания антисемитизъм “ в страната.

„ Франция, от която нашите еврейски жители се опасяват, не е Франция “, написа той в писмо, оповестено в съботния Le Parisien.

Макрон осъди „ объркването “ към митинга и сподели, че то е „ употребявано “ от някои политици за личните им цели.

Твърдолявата партия „ Непоклонена Франция “ (LFI) бойкотира събитието, което крайнодясното Национално Митинг (RN)  присъства.

Лидерът на LFI Жан-Люк Меланшон отхвърли марша като среща на „ другари на безусловна поддръжка за клането “ на палестинците в Газа.

Отделен протест против антисемитизма, който LFI провежда през западен Париж беше пресечен в неделя сутринта от контрадемонстранти.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен – която също се натъкна на протестиращи, когато дойде – съобщи, че маршът би трябвало да послужи и за опълчване против „ ислямския фундаментализъм “, обичана тематика на нейната антиимигрантска партия.

Националното рали ( RN) беше известна от десетилетия като Националния фронт (FN), управителен от нейния татко Жан-Мари Льо Пен – наказан отричащ Холокоста.

С цел да покаже, че партията се е трансформирала, „ Ние сме тъкмо там, където би трябвало да бъдем “ участвайки в шествието, сподели Льо Пен пред кореспонденти, като назова всевъзможни възражения „ дребни политически приказки “.

Комунистическият водач Фабиен Русел сподели, че „ няма да марширува дружно “ с RN.

Други леви партии, както и юношески и правозащитни организации маршируваха зад общо знаме, отделено от крайната десница.

„ Без театралничене “. '

Премиерът Борн сподели в неделя, „ Няма място за театралничене “ на марша, като написа на X, че „ това е жизненоважна борба за национално доближаване “.

Собственият татко на Борн оцеля при нацистите лагера на гибелта Аушвиц в окупирана Полша, единствено с цел да посегне на живота си, когато тя беше на 11 години.

Сред дългия лист от скорошни антисемитски дейности, прокурорите на Париж проверяват случай от 31 октомври, когато здания в града и предградията бяха разрушени измазана с десетки звезди на Давид.

Графитите, които върнаха спомените за нацистката окупация на Париж по време на Втората международна война и депортирането на евреи в лагерите на гибелта, бяха необятно наказани.

Походът се организира ден откакто няколко хиляди души демонстрираха в Париж под митингов зов „ Спрете клането в Газа “.

Левите уредници приканиха Франция да „ изиска неотложно преустановяване на огъня “ сред Израел и бойците на Хамас.

(FRANCE 24 с AFP и REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР