Хиляди бразилци се събраха пред сградата на Конгреса в Бразилия,

...
Хиляди бразилци се събраха пред сградата на Конгреса в Бразилия,
Коментари Харесай

Протест в Бразилия против законопроект за минодибивна дейност в Амазонската джунгла

Хиляди бразилци се събраха пред постройката на Конгреса в Бразилия, осведоми Асошиейтед прес. Те стачкуваха против набор от законопроекти, които съгласно тях заплашват тропическите гори на Амазонка, като предизвикват обезлесяването и индустриалната активност в предпазените земи на коренното население.

Събитието, ръководено от бразилски музикант Каетано Велозо, събра други актьори, както и повече от 200 групи с нестопанска цел. Междувременно в долната камара на Конгреса законодателите започнаха да разискват предложение, което има за цел да разреши рандеман на територия на коренното население.

Но по-късно ръководителят Артър Лира, правилен покровител на президента Жаир Болсонаро, осуети желанията на крайнодесния водач, като разгласи, че водачите на другите партии са се съгласили, че законодателството първо би трябвало да бъде оценено от работна група. Той сподели, че гласуването няма да се организира преди втората седмица на април.

Законопроектът лежи в Конгреса, откогато Болсонаро го показа през 2020 година Но войната в Украйна заплаши решаващо доставяне с торове от Русия за големите аграрни земи в Бразилия и подтикна администрацията на Болсонаро да упорства за незабавно гласоподаване.

Мярката има необятна поддръжка измежду съдружниците на Болсонаро и мощното фермерско лоби в Конгреса. Ако бъде утвърден, той ще премине в Сената.

" Няма да приемем (добиването на) калий в земи на коренното население, с цел да платим сметката на тези, които се самоубиват. Стига локална кръв! " Соня Гуахахара, член на племето и изпълнителен координатор на Асоциацията на коренното население на Бразилия, съобщи пред събралата се навалица.

През целия следобяд екологични и политически деятели, както и водачи на коренното население се качиха на сцената, с цел да приказват против законопроектите.

Други законопроекти, които съгласно деятели и художници ще разхлабят екологичните ограничавания върху инфраструктурните планове в предпазени земи, ще узаконят противозаконното заемане на социална земя посредством настъпление и обезлесяване и евентуално ще лишат локалните резервати от техния предпазен статут.

Друго предложение би облекчило рестриктивните мерки върху потреблението на избрани пестициди в най-голямата нация в Латинска Америка, като в профил държавните органи, отговарящи за оценката на въздействието върху околната среда и здравето от процеса на лицензиране, съгласно изказване на уредниците на събитието.

В чуване пред президента на Сената Родриго Пачеко Велозо подсети на законодателите за скорошни екологични бедствия, които някои специалисти приписват на изменението на климата - свлачища в щата Рио де Жанейро, които убиха повече от 200 души и наводнения в щатите Баия и Минас Жерайс.

" Нито едно от това не е картина от далечното бъдеще, господин президент. Това се случва в този момент ", сподели Велозо. " Сенатът има пълномощията и отговорността да предотврати необратими законодателни промени, които, като се поддават на специфични ползи, постановат голяма тежест върху обществото и заплашват бъдещето на страната. ", добави още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР