Хиляди боливийци се събраха на обществени места, за да дъвчат

...
Хиляди боливийци се събраха на обществени места, за да дъвчат
Коментари Харесай

Viva la coca! Боливийци започнаха протест, дъвчейки листа от кока

Хиляди боливийци се събраха на публични места, с цел да дъвчат листата на кока, които са свещени за коренното население, до момента в който държавното управление се пробва да заличи клеймото, че растението е суровина за произвеждане на кокаин, съобщи Агенция Франс Прес.


Основният протест се организира в Ла Пас и на него участва президентът Луис Арсе, който, заобиколен от фермери, отглеждащи кока, сдъвква няколко листа.

" Това е народен приоритет. Започнахме акция за декласифициране на листата като опиат ", съобщи Арсе.

Той даде обещание да насърчи използването на кока като лекарство и в производството на ликьори, сладкиши, дъвки, сапун и други артикули.

Дъвченето на листа от кока обичайно се възприема като средство за облекчение на глада и понижаване на умората.

" В цяла Боливия даже хората от междинната класа я употребяват всекидневно ", споделя Мери Вилалба, водач на производителите на кока.

От 1961 година насам коката е класифицирана в доста страни като следено вещество, защото се употребява за производството на кокаин.

През 2013 година Боливия, в която болшинството от популацията е от коренното население, се причисли към интернационалните съглашения против противозаконните опиати - само че при изискване, че в тази страна ще бъде позволено дъвченето на листа от кока за медицински цели и от почитание към традициите на предците.

По данни на Организация на обединените нации Боливия е един от най-големите производители на кокаин в света. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР