Хиляди българи са били ужилени от една от големите компании,

...
Хиляди българи са били ужилени от една от големите компании,
Коментари Харесай

Лъсна огромна измама! Хиляди българи са ужилени!

Хиляди българи са били ужилени от една от огромните компании, събираща стволови кафези от новородени за потреблението им за присаждане при положение на тежко заболяване, когато те пораснат, сигнализираха обезпокоени родители.

В последните няколко години бизнесът със стволовите кафези доби особена известност измежду младите майки и бащи у нас, като се нароиха както български, по този начин и непознати компании, които се "грижат " за взимането и съхранението на скъпия биологичен и генетичен материал за години напред против баснословни суми от хиляди левове.

Между 800 и 2000 лв. коства единствено уговарянето на експерт, който да участва по време на раждането на детето и да вземе от пъпната му шнур нужните тъкани и кръв. Няколко дни по-късно родителите би трябвало да получат противоположна връзка от компанията, която да ги осведоми дали взетият материал е кадърен за заледяване и за прилагане при положение на потребност. От там нататък стартира и огромното заплащане, стигащо до 6 бона. Проблемът е, че най-известната банка у нас, а и в Европа към този момент дава първите индикации, че съхранението на стволовите кафези е нестабилно. Нещо повече, може да се окаже, че хиляди нашенци са дали парите си напразно поради смяна на местонахождението на банката, в която се намират фризерите. Световните експерти са безапелационни, че местенето на пробите и на замразените "блокчета " води до загуба на способността те да бъдат употребени в бъдеще.

Проверка демонстрира, че те даже не могат да се свържат с офиса на банката у нас, защото българската секция и посланичество нямат нито работещи телефони, нито интернет страница (била затворена за профилактика, обясниха от централата - б.р). Родилките, които са решили да се доверят на тази компания, с цел да си подсигуряват спокойното бъдеще поради все по-бързо разрастващата се медицина изключително в областта на трансплантациите, дали живот в последните месеци, пък въобще не могат да схванат дали взетия биологичен материал от децата им е кадърен или не. От началото на годината те не могат да се свържат с отдела поради местенето на пробите в Полша в нова банка. А отговорите, които получават, са уклончиви - че всичко било наред с техните стволови кафези, само че не можели да създадат инспекция и трябвало да чакат още няколко седмици. Всички изброени проблеми накараха доста родители да се съмняват, че има късмет децата им да употребяват опциите на медицината, в случай че се наложи да им се присадят замразените стволови кафези.

Цената за услугата у нас е най-малко 3400 лв., като се взима единствено кръв от пъпната шнур и клетките се замразяват за 20 години. Най-скъпо излиза, в случай че родителите изберат предпазване за период от 25 години с взимане и на тъкан, с изключение на на кръв - 4950 лв..

При опит за връзка с Изпълнителна организация "Медицински контрол ", която управлява и звената за трансплантации, репродуктивна медицина и стволови кафези, само че се оказа, че пиарите на институцията били на образование отвън столицата и без тяхната глоба нито един неин чиновник няма право да разяснява създалата се обстановка.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР