Хиляда лева за банка кръв - срещу такива суми мними

...
Хиляда лева за банка кръв - срещу такива суми мними
Коментари Харесай

Търговия със здраве: Мними доброволци искат 1000 лв. за банка кръв

Хиляда лв. за банка кръв - против такива суми мними доброволци оферират да оказват помощ на хора, чийто живот не може да бъде избавен без кръвопреливане.

Търговците на кръв се отзовават на апелите за помощ в уеб страниците за непринудено и безплатно кръводаряване, а след това желаят пари. Цената е друга - съгласно случая, само че и съгласно мястото на договарянията.

Все още към лечебни заведения и центрове за кръводаряване могат да бъдат видени хора, които оферират кръв против възнаграждение. Такива обаче все по-често се срещат в групите за непринудено и безплатно кръводаряване във Facebook, в която доста хора намират избавление.

Схемата е следната - наблюдават апели за помощ, в които е посочен телефонен номер на нуждаещия се. Звъни се и се предлага кръводаряване. Впоследствие обаче се оказва, че не става дума за непринуден акт, а за предложение за договорка. Някои от търговците на кръв желаят авансово възнаграждение посредством бърз паричен превод.

Ето няколко описа за цената на живота и търговията със здраве.

Ще назовем този мъж Георги и ще запазим самоличността му в загадка.



Преди две седмици потърсил кръв за собствен другар, на който му предстояла интервенция. Публикувал апела в група за непринудено и безплатно кръводаряване във Facebook и оставил телефонния номер на нуждаещия се.

" Пуснах публикация, че се търсят безплатни кръводарители. Бях доста изумен, когато той ми се обади и ми сподели, че му е звънял човек, който е желал пари за тази услуга ", сподели той.

Георги обаче решил да изследва мнимия донор, с цел да предизвести другите нуждаещи. Записал телефонния си диалог с него, в който се чува и съответната цена.

" По 200 лева на банка. Ако нещо са ви доста паричките, ще ги навия момчетата и на по 150 лв.. Не съм самичък, разбирате ли? "

Това не е единственият подобен случай. В обществените мрежи могат да се видят още сигнали за хора, за които кръвта има цена. Например в този случай - тя е 250 лева

Продължава и обичайна търговия с кръв - с търсещите избавление в кръвните центрове. Такъв е казусът на мъж, с който се свързахме. За идната интервенция на неговата брачна половинка с рядка кръвна група са били нужни три банки.

" Преди да вляза в двора на центъра до мен се приближи господин, който ме попита дали нуждая се от кръводарители. Аз непосредствено му споделих, че нуждая се, известно е какъв брой души ми трябват, какъв брой банки ми трябват в действителност, споделих му три, той сподели ами добре, за 3 хиляди лв. - става ", сподели пострадалият.

Мъжът обаче отказал предлагането. От невъзможност приел получена по-късно оферта от различен човек, предложил три банки кръв против възнаграждение.

Трите бележки за общо три банки кръв ми излязоха 1500 лева ", сподели той.

Според наша информация нормално търговците пред центровете се показват единствено с малко име, като те самите не подаряват кръв, а играят ролята на медиатори - обезпечават нужния брой хора.



" За случаите, в които едно лице получава материална полза, с цел да подари тъкан и тя е много сериозна - от 20 000 до 40 000 лева санкция. Има и едно второ измерение. Това се касае за случаите, в които едно лице набира други хора, които да дадат кръв и тази кръв да бъде продадена. В този случай приказваме за класическа форма на трафик на тъкани, там към този момент наказването е много високо, то е до 8 години отнемане от независимост ", сподели юристът Силвия Петкова

Освен с санкции, търговията с кръв може да бъде пресечена и просто с повече взаимност.

" Изключително грозно събитие. И отговорност на всички нас, на цялото ни общество е да се оправим с този проблем. Как можем да се оправим - само и единствено в случай че всички здрави български жители постоянно подаряват кръв. Това е методът да имаме национална трансфузионна сигурност ", сподели проф. Румен Попов - шеф на кръвния център във ВМА.

Помогнете в името на живота - това е един от апелите, които посрещат кръводарителите във ВМА. Ако влезете там, ще научите, че същинската процедура за даряване на 450 мл кръв лишава сред 5 и 7 минути и че изгодите за здравето са доста. Ценоразпис няма да видите. Има друга стойност - човешки живот.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР