Хигиената пред удобството – това трябва да бъде приоритетът ни,

...
Хигиената пред удобството – това трябва да бъде приоритетът ни,
Коментари Харесай

5 причини да не влизаме с обувки вкъщи


Хигиената пред удобството – това би трябвало да бъде целта ни, когато прекрачваме прага на дома си в посока във вътрешността. Колкото и комфортно да е разхождането с обувки у дома, без потребност да ги събуваме с всяко прибиране, оставянето им на входа на дома е неотложно изискване от хигиенична позиция. Има най-малко 5 основателни аргументи за това.

Подметките на обувките ни са по-мръсни и от най-мръсните предмети в дома
Подметките на обувките, с които вървим на открито, са покрити с повече болестотворни микроорганизми даже от тоалетната паница, а разликата е в пъти. С всяко стъпване на пода на дома с обувки по него остават количества рискови бактерии , каквито не може да се натрупат даже когато той не е почистван със седмици.

Бактериите живеят върху подметките на обувките по-дълго, в сравнение с върху съвсем всички други вероятни повърхности
Специално изследване на екип от Аризонския университет потвърждава, че патогенни бактерии може да живеят извънредно дълго върху повърхността на подметките, запазвайки опцията си да се развъждат. Учените са на мнение, че доста мъчно може да се откри повърхнина, която да обезпечава по-подходящи условия за свободно развиване на микроорганизмите. Причината е в това, че рискови бактерии се натрупват върху подметките на процедура непрестанно, с всяка стъпка, която вършим на открито. Така числеността им се разраства непрестанно.

Схващането, че непрекъснатият контакт с бактериите у дома укрепва имунитета ни е рисково по повод бактериите върху подметките
Доказано е, че контактуването с избрани бактерии оказва помощ да си изградим дълготраен имунитет против тях. Голяма част от бактериите, откривани върху подметките ни обаче са с фекален генезис и може доста бързо

да провокират остри инфекции , в някои случаи животозастрашаващи.

Свързани публикации.. Публичните сешоари за ръце – бактериални бомби 0 5-те най-мръсни предмета, с които сме в допир всекидневно 0 Разбиха мита за 5-те секунди при изпусната на пода храна 0

Има 90% възможност микробите от подметките да попаднат върху пода на дома ни, без значение от настилката
Учените откриват, че колониите на бактериите, гъбичките, вирусите и другите микроорганизми, обитаващи подметките на обувките, доста елементарно „ отчисляват “ част от представителите си при контакт с разнообразни повърхности. При изследванията е открито, че приблизително в 90% от случаите след влизане с обувки в дома, по пода се открива съществуване на бактерии, останали от подметките. Най-сериозен е рискът при погазване с обувки по килим – тогава рискът върху него да останат бактерии е над 99%.

100% от обувките, с които вървим на открито, са нечисти
За край учените оповестяват най-съществената причина да не влизаме у дома с обувки. При изследването на Аризонския университет е открито, че рискови бактерии се откриват върху всяка изследвана подметка. Т.е. вярата, че влизайки у дома с обувки може и да не замърсим пода, е на процедура безпредметна.

Мястото на обувките е върху краката, само че единствено до прага на дома. При прекрачването му те следва да се оставят извън или встрани. Удобството наложително би трябвало да отстъпи пред хигиената.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР