Хепатитът е възпаление на черния дроб, при което се разрушават

...
Хепатитът е възпаление на черния дроб, при което се разрушават
Коментари Харесай

Когато хепатитът се развилнее

Хепатитът е инфектиране на черния дроб, при което се унищожават клетките му. Обикновено е резултат от вирусна зараза или увреждане на черния дроб, породено от корист с алкохол.
Има разнообразни типове хепатит. Някои минават без съществени проблеми, други може да имат дълготрайни последствия, да хронифицират и да причинят проблеми на черния дроб. Сред тях е цирозата. При нея черният дроб може да работи, само че в последна сметка може да докара до чернодробна непълнота. Лечението може да спре утежняването на цирозата.
Усложненията от хепатита може да доведат и до рак на черния дроб.
На 31 март 2021 година, след 8-годишни старания, е призната Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити в Република България (2021-2025 г.). В нея е планувано до 2025 година да се понижи заболеваемостта от вирусни хепатити в страната с близо 50%, а смъртността да намалее с 30%.

В Европа

В началото на април Европейският център за предварителна защита и надзор на заболяванията (ECDC) заяви за " скок през последните седмици на случаите на хепатит измежду деца " с неуточнен извършител. От този миг Европа е нащрек за деца, болни от хепатит. Към сегашния миг обстойните и многостранни разбори демонстрират, че сред откритите до момента близо 250 случая няма ясна епидемиологична връзка. Изследванията за хепатит А, Б, Ц, Д и Е са негативни, само че не е открит нито общ източник на инфекцията, нито храна или различен евентуален извършител. Част от заболелите деца, които са под 16 година, са с позитивен резултат за SARS-CoV-2 или са прекарали КОВИД-19, някои са имунизирани, други - не. Според резултатите от проучванията при към 60% от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина.
По данни на ECDC от 13 май необикновеният хепатит е открит измежду деца от 14 страни, като най-вече са в Обединеното кралство (131), Испания (26), Италия (24). Близо 76% от заболелите са под 5 година За 122 от случаите се знае, че са се възстановили, 18 остават под медицински контрол.
На 13 от децата се e наложило присаждане на черен дроб. Има и едно умряло.

В Съединени американски щати

На 21 април Американският център за надзор на заболяванията (CDC) издаде народен здравен сигнал, с цел да уведоми клиницистите и органите на публичното опазване на здравето за група деца, разпознати с хепатит и аденовирусна зараза. В оня миг се проучваше група от девет случая на хепатит с незнаен генезис при деца на възраст от 1 до 6 година, всички от които преди този момент са били здрави. От известието излиза наяве, че през октомври 2021 година в детска болница в Алабама били признати 5 деца със доста увреждане на черния дроб (включително някои с остра чернодробна недостатъчност) без известна причина, които също били позитивни за аденовирус. Някои от децата имали аденовирус вид 41, който по-често предизвиква изострен гастроентерит при деца.

У нас

На 3 май Министерство на здравеопазването популяризира посредством РЗИ в страната до всички общопрактикуващи лекари, педиатрите, експертите по инфекциозни и по вътрешни заболявания информация за известните в други страни случаи на изострен хепатит с незнаен генезис при деца.
В момента здравните управляващи събират информация от персоналните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Национална референтна лаборатория, ще се ревизират и съмнителни случаи обратно във времето, стана ясно от думите на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова няма мотив за терзание. По думите й у нас всяка година се записват към 100-200 случая на неустановен хепатит, като част от тях са при децата. Спазването на добра хигиена е ключът към предварителна защита на хепатита, счита специалистката.

Неопределен вид, изострен

По данни на НЦОЗА записаните у нас с вирусен хепатит през март са 38, като 8 от тях са " неустановен вид, изострен ". През март 2021 година са били 80, като 8 от тях са били с неустановен вид. Година по-рано - март 2020 година, случаите на хепатит са били 145, като 9 от тях са регистрирани като " неустановен вид, изострен ". Случаите на хепатит през март 2019 година са 162, като 16 от тях са били с неустановен вид, изострен.
През цялата 2020 година са регистрирани 110 случая на неустановен вирусен хепатит, а година по-рано са 227.

ПРИЧИНИТЕЛИ

- Хепатит А нормално се хваща при консумация на храна и питиета, нечисти с изпражненията на инфектиран човек, и е най-често срещан в страни и райони, където санитарните условия са неприятни. Хигиената, в това число постоянното миене на ръцете, е най-сигурният метод за предотвратяване от хепатит А. Затова и по време на най-строгите ограничения против КОВИД-19 внезапно понижиха случаите на болни от този вирус. Разбира се, значимо е да не се пие вода от неразбираеми водоизточници.
Инкубационният интервал е приблизително 30 дни (между 15 и 45 дни).
Обикновено минава в границите на няколко месеца, макар че от време на време може да бъде тежък и даже животозастрашаващ.
Няма характерно лекуване, с изключение на за облекчение на признаци като болежка, гадене и сърбеж.
Има ваксина против хепатит А.
- Хепатит Б. Заразяването с вируса на хепатит Б става при контакт със инфектирана кръв, както и с главните телесни течности, в това число кръв, сперма, пот, сълзи, кърма.
Инкубационният интервал е от 30 до 180 дни.
Вирусът е към 50 до 100 пъти по-заразен от ХИВ. Твърди се, че това е 10-ата най-честа причина за гибел в света.
Важно е да се знае, че човек даже да няма признаци, може да заразява други хора.
Застрашени са здравни служащи, хора, които инжектират опиати, мъже, които вършат секс с мъже, деца, родени от майки с хепатит Б, хора, пътуващи до елементи на света, където инфекцията е по-честа.
Има ваксина против хепатит Б.
- Вирусът на хепатит Ц се популяризира при пряк контакт със инфектирана кръв. Често не предизвиква забележими признаци или единствено грипоподобни, тъй че мнозина не знаят, че са инфектирани. Сред признаците (освен грипоподобните) са отмалялост, главоболие, проблеми с краткосрочната памет, болки в коремната област.
Инкубационния интервал може да е до 6 месеца, само че приблизително е 35-90 дни.
Обикновено 1 от 4 души съумява да се пребори с инфекцията. В останалите случаи вирусът може да остане в тялото в продължение на години. Ако хепатитът стане продължителен, може да аргументи цироза и чернодробна непълнота.
В наши дни хроничният хепатит Ц може да се лекува с доста ефикасни антивирусни медикаменти.
Все още няма ваксина против хепатит Ц.
- Хепатит Д се предизвиква от вируса на хепатит Д и визира единствено хора, които към този момент са инфектирани с хепатит Б. Вирусът на Д се нуждае от вируса на хепатит Б, с цел да оцелее в тялото.
Обикновено се предава посредством кръвен или полов контакт.
Инкубационният интервал е приблизително 35 дни.
Дългосрочната зараза с хепатит Д и хепатит Б може да усили риска от развиване на съществени проблеми на черния дроб.
Няма ваксина особено за хепатит Д, само че имунизацията против хепатит Б може да помогне за предотвратяване.
- Хепатит Е се предизвиква от вируса на хепатит Е. През последните години случаите на този хепатит в Европа са се нараснали. Хепатит Е нормално е лека и краткосрочна зараза, която не изисква особено лекуване, само че може да бъде сериозна при хора с отслабена имунна система.
Инкубационният интервал е от 2 до 10 седмици.
Вирусът се свързва основно с потреблението на сурово или незадоволително обработено свинско месо или карантия, както и с месо от дива свиня, елен, миди.
Няма ваксина против хепатит Е.

СИМПТОМИ

Краткосрочният (остър) хепатит постоянно няма забележими признаци.
Но в случай че признаците се развият, те могат да включват:
- мускулни и ставни болки
- висока температура
- възприятие на необикновена отмалялост
- общо чувство за неразположение
- загуба на вкус
- болки в корема
- тъмна урина
- неясно, сиво изпражнение (с цвят на глина)
- сърбящи червени уртикари по кожата
- пожълтяване на очите и кожата (жълтеница).
Родителите би трябвало да следят децата си за посочените признаци и при появяването им да потърсят лекарска помощ.

АДЕНОВИРУСИ

Аденовирусите се популяризират от човек на човек и най-често предизвикват респираторни болести, само че, според от типа, могат да причинят и други болести като гастроентерит (възпаление на стомаха или червата), конюнктивит (розово око) и цистит (инфекция на пикочния мехур). Аденовирус вид 41 нормално се демонстрира като диария, повръщане и тресчица, постоянно съпроводени от респираторни признаци.

Използвани са данни на английската Национална здравна работа, българското Министерство на здравеопазването, Европейския център за предварителна защита и надзор на заболяванията, Американския център за надзор на заболяванията

Страницата приготви Аида ПАНИКЯН
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР