Хенри Кисинджър участва дистанционно в Световния икономически форум в Давос

...
Хенри Кисинджър участва дистанционно в Световния икономически форум в Давос
Коментари Харесай

Кисинджър вижда промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток поради намесата на Китай

Хенри Кисинджър взе участие отдалечено в Световния стопански конгрес в Давос тази година. Снимка: АП

Споразуменията за нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Иран, реализирани с посредничеството на Китай, съставляват забележителна смяна в стратегическата обстановка в Близкия изток, сподели в изявление пред Дейвид Игнейшъс от в. " Вашингтон пост " някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър. 

" Виждам това като забележителна смяна в стратегическата обстановка в Близкия изток ", съобщи някогашният началник на външната политика на Съединени американски щати. " През последните години Китай заявява, че би трябвало да взе участие в основаването на международния ред ", добави патриархът на американската външна политика. " Сега той предприе значима стъпка в тази посока. "

Бившият държавен секретар означи, че Китай играе все по-важна роля в Близкия изток. Говорейки за ограниченията, които Израел подхваща против Техеран, Кисинджър акцентира, че " ползите на Китай в този момент ще би трябвало да се вземат поради при оказването на напън върху Иран ". 

Кисинджър беше държавен секретар на Съединени американски щати в интервала 1973-1977 година В интервала 1969-1975 година е асистент на президента на Съединени американски щати по въпросите на националната сигурност.

Самият Игнейшъс показва в обявата, че споразуменията сред Саудитска Арабия и Иран, подписани с посредничеството на Китай, демонстрират, че Съединени американски щати " към този момент не са незаменима мощ в района ". Според коментатора това " предвещава началото на многополярността " в Близкия изток.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР