Хеликоптерите за спешна медицинска помощ не са просто необходимост, те

...
Хеликоптерите за спешна медицинска помощ не са просто необходимост, те
Коментари Харесай

Доц. д-р Димитър Гугутков пред SafeNews: Въздушните линейки не са необходими, а задължителни

Хеликоптерите за незабавна здравна помощ не са просто нужда, те са безусловно наложителни.

Това съобщи доцент доктор Димитър Гугутков, изпълнителен шеф на Медицински комплекс „ Доверие “, в извънредно изявление за SafeNews.

И изясни допустимо най-просто – въздушните коли за спешна помощ избавят животи. А те са скъпи.

„ Бях очевидец по какъв начин в Австрия въздушната кола за спешна помощ пристигна за три минути след случая. Три минути. Така се избавя човешки живот. Наистина скъпо “, сподели доцент доктор Гугутков.

А какъв е мотивът за диалога ни с доцент доктор Гугутков?

Въпреки опитите, които не престават повече от 3 години, България към момента е единствената страна в Европейски Съюз без хеликоптери за незабавна здравна помощ. Служебният кабинет се похвали, че това ще се промени през юли. Оказа се, че още веднъж ще би трябвало да изчакаме.

В началото на тази година бяха поръчани шест летателни машини, които ще бъдат доставени поетапно, първият вертолет – в края на тази година, а останалите – в идващите няколко години. Ето за какво служебното държавно управление на Гълъб Донев организира нов конкурс за наемане на два хеликоптера, които да се употребяват от лятото на 2023 година За тази цел медицински екипи минаха образование, а в това време бяха издигнати и няколко площадки за кацане.

Но при започване на юли месец стана ясно, че новото постоянно държавно управление няма да подпише контракта за наем, а съгласно транспортния министър Георги Гвоздейков “няма да бъде подписан, тъй като няма никакъв резултат сега от него и изгодата ще бъде съвсем равна на нула ”.

За нуждата от въздушни коли за спешна помощ и какъв брой животи
биха избавили, ето какво сподели доцент доктор Димитър Гугутков:

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР