Хеликоптерът на НАСА Инджинюъти изпрати последното си съобщение до Земята,

...
Хеликоптерът на НАСА Инджинюъти изпрати последното си съобщение до Земята,
Коментари Харесай

Хеликоптерът на НАСА Инджинюъти изпрати последното си съобщение

Хеликоптерът на НАСА " Инджинюъти " изпрати последното си известие до Земята, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция. Отсега нататък апаратът ще служи като закрепено устройство за предпазване на данни.

През 2021 година " Инджинюъти " стана първият моторизиран галактически уред, осъществил полет над друга планета. Той можеше да лети във въздуха на Марс, където плътността на атмосферата се равнява на едвам 1 % от тази на Земата.

Хеликоптерът е с тегло едвам 1,8 кг и наподобява повече на огромен дрон. " Инджинюъти " е минал общо към 17 км и се е издигал на височина до 24 м. Общото време на полети се равнява на над 2 часа.

Хеликоптерът дойде на Марс през февруари 2021 година дружно с марсохода " Пърсивиърънс ". Задачата на " Инджинюъти " беше да подкрепя марсохода в търсенето на възможни следи от антични микроби.

Екипът на НАСА се сбогува с хеликоптера с обява в обществената мрежа Екс.

Екипът на " Инджинюъти " получи последното известие от хеликоптера, който в този момент ще служи като банка с данни, съхранявайки информация в помощ на бъдещите откриватели на Червената планета, се споделя още в обявата.

Издръжливостта на апарата се оказа забележителна поради обстоятелството, че той трябваше да издържи ледените марсиански нощи и да разчита на слънчевите си панели, които се зареждаха денем. По проект " Инджинюъти " трябваше да излети единствено пет пъти, само че поради доста положителното му показване задачата беше удължена до януари 2024 година Хеликоптерът има общо 72 полета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР