Хеликоптер, огнеборци и военни потушиха пожара край Розино. Петхилядното село

...
Хеликоптер, огнеборци и военни потушиха пожара край Розино. Петхилядното село
Коментари Харесай

Хеликоптер, огнеборци и военни потушиха пожара край Розино

Хеликоптер, огнеборци и военни потушиха пожара край Розино. Петхилядното село се размина на косъм от стихията с помощта на координираните дейности на няколко институции. Без хеликоптер обаче стихията мъчно можеше да бъде овладяна в непристъпната околност на Стара планина, разяснява кметът на Розино Али Кючук.

Цяло денонощие продължи гасенето на пожара край Розино. Огънят потегли през вчерашния ден към 12.00 часа на обяд, възпламени се от сухи треви на гарата в селото, унищожи складова сграда на жп-гарата и потегли към селото и към гората. Снощи пожарът стигна до къщите, две фамилии излязоха с багажа си, с цел да изтеглят. Едното семейство е с три дребни деца, то първо се изнесе от къщата. Последваха го пенсионери –софиянци, които живеят в Розино.



Пламъците, които излизаха от гората бяха високи, искрите падаха съвсем до къщите, описаха хората от Розино.

Но героичната интервенция пожарникарите предотврати напускането на къщите и след ограничение на огъня хората се прибраха по домовете си.

Заради сложния терен в Стара планина, в който се разви пожара кметът на община Карлово Емил Кабаиванов изиска от Националния координационен център в гасенето да се включи хеликотер. Машината обливаше с вода пламтящата гора край Розино с през вчерашния ден и през днешния ден до обяд.

В гасенето се включиха и военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Военен модул с 58 чиновници и 8 профилирани машини навлязоха в гората. Военните действаха под управлението на заместник-командирите на 61-ва Стрямска бригадата полк. Мирослав Костадинов и майор Стефан Проданов.



В гасенето на пожара участваха над 100 доброволци от района и от Пловдив.

Днес към обяд пожарът бе дефинитивно локалиризан и затворен в дребен периметър. Там обаче останаха да дежурят военни от 61-ва Стрямска бригада и доброволци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР