Хайредин. Днес отпуснали 3 млн. лв. за язовир Рогозен“ 1.

...
Хайредин. Днес отпуснали 3 млн. лв. за язовир Рогозен“ 1.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова, БСП: Преди 4 години трябваше да се отпуснат пари за язовира в Хайредин – как сега при пълен язовир ще се укрепва стена

Хайредин. Днес отпуснали 3 млн. лева за язовир „ Рогозен “ 1. Добре, отлично, само че за какво в този момент? Как в този момент да се укрепва стена, като язовирът е цялостен? Това трябваше да се случи преди 4 години при първото наводняване. Не можеш да кърпиш на парче, където стане рецесия, това желае систематична държавна политика. Крайно време е да се стартира. Това сподели за Агенция „ Фокус “ водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след визитата си в бедстващите села в община Хайредин. Тя посочи, че преди този момент е била в Крушовица, Липница и Мизия. „ Хората са извънредно обезпокоени. От три-четири дни още веднъж са събрали най-необходимите неща “, сподели водачът на Българска социалистическа партия и посочи, че те стоят на най-високо в обитаемоте места и не смеят да си влязат в домовете си. „ Много са уплашени. Сега е значимо на тях да помогнем като първа мярка “, сподели Нинова и съобщи, че оттова нататък е нужна желязна политика и дисциплинираност във връзка с това, което се случва. „ Абсурдно е това да продължава по този метод “, разяснява Корнелия Нинова. Тя обърна внимание, че наводнението в Мизия се е случило преди 4 години и означи, че нищо не е свършено за това време. „ Прокуратурата през 2017 година излиза с отчет до Министерски съвет и споделя 205 язовира са в техническо неизправно положение и са рискови за живота на популацията. Спрямо 2015 година са се нараснали, т.е. ситуацията се утежнява. През цялото това време цялостен безпорядък и нищо не се прави. Днес Министерски съвет показва изтощение. Борисов се чуди хидроинженерите ли да вика, кметовете ли да вика, министрите ли да пита. Ядосан, че ситуацията било такова. Ти управляваш 8 години, на кого се ядосваш? “, разяснява Нинова.
Тя съобщи, че Българска социалистическа партия предлага решение на казуса. „ Първо, като трансферира на общините отговорността за язовирите да бъдат по този начин положителни да трансферират и пари, с които да финансират общините да поддържат тези язовири. Иначе няма по какъв начин да стане. Държавата избяга от тази отговорност, хвърли я на кметовете, само че те нямат пари. Второ, да дадат пари на кметовете да почистят коритата на реките. И от това страната избяга, и го даде на кметовете, без да ги финансира. Трето, цялостен обзор на язовирите, дадени на частни лица на концесия. Гледат си шараните вътре, натрупат си облагата - никаква грижа няма за тяхната техническа поддръжка. Който не е приключил тази работа, да му се приключва в една концесия. Четвърто, законът, който одобриха за водите и с който сътвориха един съвет от 9 министерства и 265 кметове вътре, е безусловно неработещ. Всеки си трансферира отговорността един на различен и няма никакъв резултат. Да анулират тези текстове и да приемем в закона обединен държавен орган, който да се грижи за това. Тук страната би трябвало да има роля и да поеме отговорности. Извадиха страната от основни браншове в България. Ето го резултата - цялостен безпорядък, безхаберие и хората отново по баирите, в стрес и в суматоха “, съобщи Нинова. Лидерът на Българска социалистическа партия означи, че би трябвало тези, които до момента са били отговорни за протичащите се бедствия, да се намерят, да се проверяват, да се съдят и да си носят отговорността. „ Днес в Мизия хората ме питаха: Кой пое отговорност, че преди 4 години ни издавиха? Никой, цялостно безхаберие, а има виновни за това. Накрая да не се оправдават, че вали дъжд. Дъжд ще вали постоянно. Няма по какъв начин да го спрем. Държавата да се вземе в ръце, да си влезе в ролята, да извърши тези неща, които предлагаме и да се види, че ще има резултат “, съобщи Нинова. На въпрос по кое време би трябвало да се случат тези неща, Корнелия Нинова отговори: „ Вчера, оня ден, преди четири години. Буквално неотложно би трябвало да се създадат тези неща “.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР