Хайнц-Кристиан Щрахе Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), основана от

...
Хайнц-Кристиан Щрахе Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), основана от
Коментари Харесай

От Хайдер до Щрахе - Австрийската партия на свободата си изгражда порядъчен образ


Хайнц-Кристиан Щрахе

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), учредена от тогавашни нацисти преди шест десетилетия, от дълго време не е в политическата външна страна, а се утвърждава като партия от главното течение, която в този момент може да се завърне на власт след мощно показване на изборите в неделя.

Антиимигрантската и антиислямска партия постоянно е свързвана в чужбина със своя някогашен водач Йорг Хайдер, прочут с провокативния си жанр, който възхваляваше трудовите политики на Хитлер.

Но под управлението на Хайнц-Кристиан Щрахе, който е неин водач след отстраняването на Хайдер през 2005 година, АПС има необятна поддръжка в Австрия. Тя водеше в социологическите изследвания месеци наред, преди Себастиан Курц да оглави консервативната Австрийска национална партия (АНП) през май и да я изведе до победа на парламентарните избори в неделя.

Курц още не е споделил кой е пожеланият от него съдружен сътрудник, само че АПС умерено може да се трансформира в основен фактор за властта.

АПС, участник в ръководството в две провинциални и няколко локални държавни управления, споделя, че Курц си е присвоил нейната твърдолинейна позиция за имиграцията и намаляването на обществените помощи за чужденците.

" Едно нещо е ясно: съвсем 60 % от австрийското население гласоподава за програмата на АПС ", сподели Щрахе, откакто завоюва повече от една четвърт от гласовете против 32 % за консерваторите, както демонстрираха прогнозните резултати.

Представянето на АПС тревожи левите и демократичните австрийци, някои от сътрудниците на страната в Европейския съюз, в това число немската канцлерка Ангела Меркел, и Световния еврейски конгрес, макар че партията през днешния ден отхвърля да е антисемитска или срещу Европейски Съюз.

" АПС през днешния ден е доста по-радикална, в сравнение с когато за последно влезе в ръководството с АНП през 2000 година, само че защото обществото като цяло се измества надясно, това не е толкоз явно ", сподели анализаторът Андреас Пехам от Центъра за документиране на австрийската опозиция, който изследва крайната десница.

През 2000 година Европейски Съюз наложи наказания на Австрия поради включването на АПС в държавното управление.

Подобна стъпка наподобява малко евентуална през днешния ден, като се имат поради популистките придвижвания в Европа, които тласнаха Англия към излизане от Европейски Съюз и доведоха до влизане на крайнодясна партия - " Алтернатива за Германия " - в немския парламент.

В понеделник водачът на " Алтернатива за Германия " Йорг Мойтен приветства резултата на АПС, като сподели: " От европейските партии АПС несъмнено е най-близката до нас. "

Против имигрантите

Подобно на " Алтернатива за Германия " на изборите в Германия на 24 септември, АПС се възползва от паниката на обществото от огромния приток на най-вече мюсюлмански мигранти и претенденти за леговище в Европа. Австрия одобри през 2015 година претенденти за леговище, равняващи се на към 1 % от нейното население, което ускори поддръжката за АПС даже измежду отдавнашни имигранти.

" АПС се концентрира върху политиката за предоставяне на леговище, а не върху чужденците ", счита 51-годишната здравна сестра Маргарете Шрамек, която съобщи, че доста от нейните другари от Полша и някогашна Югославия също са дали своят вот за крайната десница на изборите в неделя.

" Не можете да отхвърляте хората. Това, че някой гласоподава за АПС, не значи, че е нацист ", сподели Шрамек.

Щрахе от години работи за пренасочването на фокуса на партията от необятно ксенофобски към гневно анти-ислямски. " Не всички мюсюлмани са терористи, само че съвсем всички терористи в Европа през миналите години са били радикални ислямисти ", сподели той.

Щрахе упорства, че антисемитите нямат място в днешната АПС - рутинна процедура е от партията да бъдат изключвани членове, прекрачващи границата. Той е посещавал паметника на Холокоста " Яд Вашем " в Ерусалим и е определял антисемитизма като закононарушение.

АПС се показва като единствената опция на крепко открития дуопол на социалдемократите и консерваторите и ги жигосва като последователи на елитарността, които не желаят да постановат промени.

АПС, която ловко си служи със обществените медии, съвсем реализира избирането на своя претендент за президент на Австрия предходната година, само че загуби част от своята прелест, откакто 31-годишният Курц оглави АНП.

Според социологическите изследвания масата на поддръжниците на АПС, която до 1986 година беше най-вече от селските региони, доста се е трансформирала. Подобно на други популистки партии в Европа, тя съумява да активизира не толкоз високо образовани по-млади гласоподаватели, които се усещат изоставени от глобализацията.

Позицията на АПС към Европейския съюз постоянно се трансформира. Нейните депутати гласоподаваха срещу присъединението към Европейски Съюз на референдум през 1994 година и предложиха да бъде създаден референдум за това дали Австрия да продължи своето участие, откакто предходната година Англия гласоподава за овакантяване.

Оттогава обаче партията лимитира реториката си против Европейски Съюз и в този момент твърди, че е проевропейски настроена, само че желае Брюксел да върне повече пълномощия на страните членки.

" Тя (АПС) няма интерес да води политика срещу Европейски Съюз в средносрочен проект ", сподели политическият анализатор Петер Филцмайер. " Тя знае, че не би получила каквато и да е поддръжка за това в Австрия, и няма интерес да бъде демонизирана в интернационален проект. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР