Хайко Маас На 23 май новият германски министър на външните

...
Хайко Маас На 23 май новият германски министър на външните
Коментари Харесай

Новото лице на Германия във външната политика


Хайко Маас

На 23 май новият немски министър на външните работи Хайко Маас ще се срещне за първи път с американския си сътрудник Майк Помпейо. Срещата ще се състои в мъчно за трансатлантическите връзки време, в което европейците са обезпокоени от излизането на Доналд Тръмп от иранското нуклеарно съглашение и надвисналата комерсиална война. Ако Германия в действителност е водачът на Европа, то има голямо значение какво мисли ръководителят на външната ѝ политика. Там е работата, че никой не знае.

Хайко Маас не е нов в политиката, само че е дилетант, що се отнася до външната политика. По време на последния мандат на канцлерката Ангела Меркел 51-годишният социалдемократ беше министър на правораздаването и отбраната на потребителите, първата му федерална служба.

Преди това той беше към 20 години народен представител и министър в държавното управление на Саар, дребна провинция, граничеща с Франция.

Въпреки това през единствено десетте седмици, откогато Маас встъпи в служба, той към този момент стартира да слага своя отпечатък.

На 26 март, единствено две седмици откакто пое длъжността, Германия се причисли към 28 други страни в изгонването на съветски дипломати като отговор на отравянето на руско-британския двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му.

Няколко седмици по-късно Маас хвърча до Москва за първата си среща с съветския си сътрудник Сергей Лавров. Лавров е един от най-опитните дипломати в света и прочут като човек, който не обича да губи никоя борба. Можем единствено да си представим паниката от докладни бележки и съвещания в немското външно министерство, целящи да вкарат новия човек в обстановката.

По всички сведения обаче срещата е минала добре. Въпреки години на озлобление сред Русия и Германия - и изключително сред Лавров и предшествениците на Маас - германците в последна сметка дадоха обещание поддръжка за болница за ветерани, а руснаците поеха ангажимент към по този начин наречения Нормандски формат - изпитание за решение на рецесията в Източна Украйна, с присъединяване на Франция, Германия, Русия и Украйна.

Ден след диалозите с Лавров в Москва Маас отпътува за Литва за среща с външните министри на трите балтийски страни. Това беше среща с другари и все пак цялата драма на немската външна политика беляза и това посещаване: С излизането на Англия от Европейския съюз - дружно със забележителната ѝ войска - трите дребни страни, страхуващи се от съветска експанзия, се надяват Германия да запълни празнината в сигурността. Маас ги увери в това, без обаче да поема съответни задължения, на каквито се надяват балтийците.

И всичко това - Русия, Украйна, балтийците - съставлява единствено една част от активността на немската външна политика. Като представител на страна, която едвам в този момент осъзнава лидерската си роля, Маас е изправен пред компликации, само че наподобява, че се любува на предизвикването. " Все още привиквам с това, че всяка заран отивам не в офиса, а на летището ", пошегува се той на полета назад.

Маас черпи сила от новата си служба, разчувствуван е от нея съвсем по момчешки. В общественото пространство той е запазен и, естествено, дипломатичен; на частни срещи той е по-отпуснат, облягащ се мощно обратно на седалката в самолета, държащ солета с два пръста като цигара, като че ли обсъждащ международната политика в някой първокласен берлински бар.
Външното министерство промени Хайко Маас. Как обаче той ще промени немската външна политика?

Списъкът на някогашните външни министри включва имената на някои от водещите фигури в немската политика - от Вили Бранд до Йошка Фишер - и всеки от тях остави забележителен отпечатък. Все още е рано, само че най-вероятно Хайко Маас ще ги последва. Той има мощни политически убеждения и знае по какъв начин да се направи забележим, по какъв начин да употребява новинарските медии освен да популяризира информация, само че и да опише история.

Като министър на правораздаването Маас трансформира битката против популизма в своя запазена марка. Той създаде противоречив закон, предусещащ санкции на Facebook и други мрежи, в случай че те не отстранен език на омразата или подправени вести задоволително бързо от своите уеб сайтове.

Той придвижи същата история и на новия си пост. Във встъпителната си тирада като външен министър, Маас очерта един свят, разграничен сред тези, които имат вяра в интернационалното съдействие и тези, които преглеждат света като игра с нулев резултат. Тези разграничителни линии, сподели той, стигнаха " надълбоко на Запад ", без подозрение намеквайки за Тръмп, без обаче да го назове.

По същото време и обратно на непосредствения си предходник Зигмар Габриел, Маас вижда полезността в продължаването на мощни трансатлантически връзки, макар Тръмп. Веднъж той предприе обиколка на Съединените щати и извлича оптимизъм от силата на американското гражданско общество.

По това той наподобява на френския президент Еманюел Макрон и може би неслучайно има мощна прочувствена връзка с Франция. Обича да споделя виц за баба си, която по време на живота си в Саар е имала пет паспорта, частично тъй като районът постоянно прекосявал от Франция в Германия и назад. Всъщност визитата му като външен министър в Париж беше в същия ден, когато той встъпи в служба.

Третата мощна прочувствена връзка е с Израел. Във встъпителната си тирада Маас съобщи, че е влезнал в политиката поради закононарушенията на Германия в Аушвиц и че страната му има потребност да се покае за тях, като поддържа еврейската страна.

Силните връзки с Франция и Израел и вярата в трансатлантическите връзки са нормални позиции за немски външен министър; това, което има значение в този момент е неговият ангажимент за усилването им.

Там, където той в действителност се отклонява от досегашната норма е по въпроса за Русия. Докато Меркел постоянно ясно е осъждала съветската експанзия в Украйна, нейните външни министри социалдемократи Франк-Валтер Щанмайер и Зигмар Габриел бяха по-нюансирани. Много социалдемократи към момента изпитват носталгия по " Entspannungspolitik " или " политиката на разведряване " на Вили Бранд.

Маас, в противен случай, назова Русия " възходящо враждебна " ; макар градивната му среща с Лавров, би трябвало да чакаме Германия да стане даже още по-критична към Русия и даже по-подкрепяща напъните за сдържането ѝ в чужбина.

Ще минат месеци, в случай че не и години преди да узнаем по какъв начин наподобява " Доктрината Маас ". Общите линии обаче са ясни: действена, мощно европейска и антипопулистка. Той ще упорства Германия да получи място на масата паралелно до Съединени американски щати, Франция, Китай и Русия и няма да бъде безмълвен в преследването на задачите си. От една Германия, дълго време привикнала на дребни стъпки във външната политика, може да чакаме енергична смяна в крачката.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР