Хърватското министерство на отбраната започна процеса на възстановяване на казармите

...
Хърватското министерство на отбраната започна процеса на възстановяване на казармите
Коментари Харесай

Хърватия възстановява казарми и разполага бойни машини Bradley на сръбската граница

Хърватското министерство на защитата стартира процеса на възобновяване на казармите в Бели Манастир в Бараня, покрай границата със Сърбия, където ще бъдат ситуирани бойните машини M2A1 ODS Bradley, чийто първи контингент от 22 броя беше доставен от Съединени американски щати на пристанището в Риека при започване на декември предходната година, заяви телевизия N1.

Механизираният батальон " Соколови ", който в този момент употребява бойните машини на пехотата М-80А, югославско произвеждане, ще бъде изместен от Нашице в Бели Манастир, а в близко бъдеще това поделение на хърватската войска ще бъде превъоръжено с американски бойни машини M2A1 ODS " Bradley ".

На 15 януари пред членовете на Народното събрание заместник-председателят на хърватското държавно управление и министър на защитата Иван Анушич съобщи, че планът за връщане на армията в Бараня към този момент е стартирал и че до края на 2026 година се възнамерява да завърши реконструкцията на казармите в Бели Манастир, в които ще бъдат настанени сред 650 и 850 военнослужещи от батальона " Соколи ".

Необходимостта от преместването на един батальон се обосновава с " аргументи, свързани със сигурността ", т.е. с опазването на границата, която е застрашена от притока на мигранти. Втората причина е от демографско естество, защото емиграцията от Бараня е огромна и ще бъдат положени старания за опазване на популацията, а също по този начин се чака наличието на батальона да усъвършенства икономическото състояние на историко-географската област.

След реинтеграцията Хърватия не образува гарнизон и казармата в Бели Манастир беше предадена на гражданските управляващи. Сега се прави подготовка за образуване на инфраструктурата и последователното влизане на армията, първо до края на 2025 година - част от командването и една механизирана рота, а до края на 2026 година - целият батальон, който ще премине на транспортни средства Bradley в придвижване. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР