Хърватският президент Зоран Миланович коментира публикации, според които премиерът Андрей

...
Хърватският президент Зоран Миланович коментира публикации, според които премиерът Андрей
Коментари Харесай

Хърватският президент коментира шансовете премиерът Андрей Пленкович да стане следващият генерален секретар на НАТО

Хърватският президент Зоран Миланович разяснява изявления, съгласно които министър председателят Андрей Пленкович е евентуален претендент за поста общоприет секретар на НАТО след приключване на мандата на сегашния общоприет секретар на пакта Йенс Столтенберг на 30 септември, оповестява организация Хина, представена от Българска телеграфна агенция.

Хърватия не би трябвало да бъде заложник на упоритостите на премиера, съобщи хърватският президент Зоран Миланович по време на посещаване през вчерашния ден в средновековната цитадела Костелград в Северна Хърватия. 

„ За мен е значимо да се избегне това датата на парламентарните избори да бъде съобразена с потребностите на премиера и неговата упоритост да отиде във значима интернационална организация “, разяснява президентът Миланович.

Мандатът на сегашния общоприет секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтича на 30 септември и се чака името на неговия правоприемник да стане известно до срещата на върха на НАТО през юли, отбелязва Хина.

Запитан какво е мнението му за вероятността Пленкович да бъде новият общоприет секретар на пакта, хърватският президент отговори: „ Никой няма да ме пита. Не зная по какъв начин бих могъл да се опълчва на това. Ако можех, нямаше да се опълчва “.

По думите на Миланович позицията на началник на НАТО „ в никакъв случай не е била възприемана, нито е функционирала като нещо изобретателно и политически значимо “. Миланович означи, че в моменти на рецесия шефът на НАТО участва повече в медиите. Но претендентът за идващ общоприет секретар „ ще би трябвало да бъде харесван от Вашингтон и Париж “, разяснява хърватският президент.

Като евентуални претенденти за поста се спрягат също имената на румънския президент Клаус Йоханис и на премиера на Естония госпожа Кая Калас, припомня Хина.

Зоран Миланович разяснява, че Йоханис може да бъде сериозен претендент, тъй като Румъния е по-голяма от Хърватия, по-отдавна е член на НАТО и тъй като в Румъния е ситуирана елитна американска дивизия. Миланович сподели още, че не вижда премиера Пленкович в позицията на общоприет секретар на НАТО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР