Хърватският премиер Андрей Пленкович и председателят на парламента Гордан Яндрокович

...
Хърватският премиер Андрей Пленкович и председателят на парламента Гордан Яндрокович
Коментари Харесай

Хърватия отбелязва Деня на държавността

Хърватският министър председател Андрей Пленкович и ръководителят на Народното събрание Гордан Яндрокович поставиха през днешния ден венци пред Паметника на Родината в Загреб по случай Деня на държавността, който се чества в чест на първия либерален многопартиен парламент в Хърватия, съобщи Хина.

По време на церемонията Яндрокович честити на хърватите и сподели, че би трябвало да бъдат горди от това, което са постигнали до този миг.

„ Новите провокации са пред нас. Трябва да вървим напред самоуверено “, съобщи той.

Яндрокович уточни, че датата 30 май 1990 година е точка в историята на Хърватия, в която страната демонстрира, че се стреми към самостоятелна, суверенна и свободна страна и че желае народна власт и многопартийна система след 45 години на комунистическо тоталитарно ръководство. „ Заслугите са на хърватския президент Франьо Туджман и хърватските бойци, които реализираха тези цели “, добави той.

Премиерът акцентира значимостта на този празник за всички хърватски институции. „ Свободата, демокрацията, интернационалното самопризнание, освобождението на нашите територии… са най-важните достижения и основа на хърватската страна “, сподели Пленкович.

Той означи, че този празник е мотив за изложение на признателност към хърватските ветерани и бойците, които са дали живота си за страната.

Svima želim sretan Dan državnosti! S ponosom se prisjećamo konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. Zahvaljujući vodstvu dr. Franje Tuđmana i hrabrosti branitelja, danas živimo u slobodnoj koja obilježava i 10. godišnjicu članstva.
— Andrej Plenković (@AndrejPlenkovic)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР