Хърватският държавен инспекторат е установил 1738 нарушения на закона за

...
Хърватският държавен инспекторат е установил 1738 нарушения на закона за
Коментари Харесай

Хърватия отчете близо 2000 нарушения на закона за въвеждане на еврото

Хърватският държавен инспекторат е открил 1738 нарушавания на закона за въвеждане на еврото като публична валута в Хърватия и задължението за двойно изписване на цените, както и 51 случая на продажби на избрани хранителни артикули над оптимално допустимите цени на дребно, избрани с решение на държавното управление, заяви хърватската национална телевизия ХРТ.

Нарушенията се състоят в неразбираемо изписване на цените и изписване единствено в евро (при условие за двойно изписване на цена в хърватски куни и в евро), както и на липса на указване или погрешно указване на закрепения курс на етикетите и на касовите бележки.

Правилата за указване на цените в евро бяха написани със закона за въвеждане на еврото като публична валута в Хърватия, който е в действие от 5 септември 2022 година.

До този миг държавният инспекторат е направил 8028 инспекции за отбрана на потребителите и служащите, както и вярното информиране на потребителите за цените на продуктите и услугите в куни и в евро. Установени са и 51 случая на продажба на избрани хранителни артикули на дребно на цена, по-висока от оптималната разрешена, избрана с решение на държавното управление.

Решението за изравнителните ограничения за надзор на цените на избрани хранителни артикули влезе в действие на 10 септември 2022 година и с него се дефинира най-високото равнище на цените на избрани хранителни артикули на дребно, за попречване на отрицателни последствия от смяната на обособени цени в Хърватия.

Хърватия, член на Европейски Съюз от 2013 година, одобри проект за въвеждане на еврото през 2017 година Заедно с България тя влезе в така наречен чакалня на еврозоната – Европейския валутен механизъм (ERM II) през 2020 и прекара там минималните две години. На 1 януари 2023 година Хърватия стана 20-ият член на еврозоната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР