Хърватските граждани, бизнесът и институциите искат да бъдат част от

...
Хърватските граждани, бизнесът и институциите искат да бъдат част от
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: В Хърватия виждат приемането на еврото като начин да бъдат част от сърцето на Европа

Хърватските жители, бизнесът и институциите желаят да бъдат част от сърцето на Европа и виждат идното приемане на еврото в страната като механизъм това да се подсигурява. Реакцията на подготовката за влизането в еврозоната на 1 януари следващата година е главно позитивна, което е резултат и от сполучливата съгласуваност на процеса от всички институции.

Това е главният извод на вицепремиера Атанас Пеканов след двудневно посещаване в Хърватия, в границите на което българската делегация имаше за цел да се запознае с подготовката на страната за приемането на еврото, което следва да стане публична валута след няколко месеца.

" За жителите и бизнеса изгодите са явни и реакцията им беше главно позитивна. Това е разследване от твърдата увереност на хърватите, че желаят да бъдат част от сърцето на Европа, само че най-много тъй като институциите в страната са работили в цялостен синхрон, координирали са сполучливо процеса и са уведомили обществото какво и по кое време ще се случва по време на тази значима промяна. По този метод Хърватия може да употребява в най-голяма степен позитивите от приемането на общата европейска валута - покачването на доверието в страната, повишението на кредитния рейтинг и по-близката и тясна съгласуваност с европейските институции, в това число по линия на банковия контрол и финансовата непоклатимост ", разяснява Атанас Пеканов.

Екипът на вицепремиера, както и представители на Министерството на финансите и Българската национална банка организираха срещи с министър-председателя Андрей Пленкович, с министъра на финансите Марко Приморац, със заместник-управителя на Хърватската национална банка Михаел Фауленд, народни представители от Хърватския събор, министъра на районното развиване и еврофондовете Наташа Трамишак, с ръководителя на представителството на Европейската комисия в страната Огнян Златев, както и с жители и представители на бизнеса.

" Българските институции имаха опция да обменят опит и да научат повече за всички институционални защитни механизми, които са приложени в Хърватия - от двойното проявление на цените на всички места, през административните начини за сигнализиране при непозволени дейности в обособени търговски обекти, до процеса на обмяна на остарялата валута в евро в бъдеще ", описа Пеканов.

" С финансовия министър Марко Приморац разговаряхме за това, че в тези времена на неустановеност, присъединяване в общата валута, която е втората най-използвана в света и съставлява ядрото на най-големия стопански съюз в света, служи като котва на непоклатимост - за вложителите, бизнеса и жителите. Това е консенсусът, който е резултат от изчерпателен обществен и научен спор в Хърватия. Гражданите са настроени положително във връзка с влизането в еврозоната, стига техният стандарт на живот да не пострада от това ", добави той.

" В Хърватската централна банка разговаряхме за техническите елементи по подготовка за приемане на общата валута - получихме потребна информация за превалутирането, осведомителните системи и опциите за безвъзмездна обмяна от остарялата в новата валута в търговски банки и пощи, както и за методите по които жителите и бизнеса могат да алармират за непозволени практики ", акцентира вицепремиерът.

" В хърватския парламент дискутирахме с представители на ръководещите и на опозицията какъв брой е значимо по общоевропейски тематики да има консенсус и естетика сред проевропейски настроените политически сили, както и сред изпълнителната и законодателната власт, която в последна сметка приема редицата значими закони, тъй че приемането на еврото да се случи на процедура ", добави Атанас Пеканов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !    

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР