Хърватската полиция връща бежанци на външната граница на ЕС с

...
Хърватската полиция връща бежанци на външната граница на ЕС с
Коментари Харесай

Хърватия нарушава законите на ЕС с връщането на бежанци в Босна

Хърватската полиция връща бежанци на външната граница на Европейски Съюз с Босна, което е явно нарушаване на законите на Европейски Съюз, написа английският вестник " Гардиън ", който се е сдобил с видео.

Кадрите, споделени от неправителствената организация Border Violence Monitoring (BVM), демонстрират групово експулсиране или " изтласкване " на мигранти в гора до Лохово на босненска територия.

Видеоматериалите, направени със скрити камери сред 29 септември и 10 октомври, включват 54 случая с мигранти, които са върнати от Хърватия в Босна с група от общо 368 души.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич съобщи пред N1, че държанието на хърватската полиция е " срам за страна членка на Европейски Съюз ".

Кадрите, BVM е получила видеоматериалите от информатори, които избират да останат анонимни, демонстрират напредване на мигранти в колона в гората, ескортирани от хърватски служители на реда.

Всяка нощ жители на Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан се пробват да прекосят границата на Босна с Хърватия. Повечето идват в Босна от Турция. Те се надяват да доближат до Словения, член на Шенген.

Според BVM груповото експулсиране е в нарушаване на Женевската спогодба за бежанците, Хартата на главните права на Европейския съюз и Член 14 от Всеобщата декларация за правата на индивида.

Въпреки че Хърватия е подписала съглашение за реадмисия с Босна, експулсирането през зелената граница (зоната с дървета, където няма публични пропускателни пунктове) не следва никакви публични процедури за връщане, тъй че те не могат да бъдат оправдани със съглашението, разясняват от неправителствената организация.

Хърватското вътрешно министерство отхвърля да е нарушило интернационалните закони. Според ведомството мигрантите не са експулсирани, а законно не им разрешено да влязат в Хърватия съгласно Член 13 от граничния кодекс на Шенген. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР